Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/maskerade-fritog-pojke-fran-ungdomshem/

SVERIGE

Tonårspojke misstänks för att ha fritagit jämnårig

En 16-årig pojke, som var placerad på ett ungdomshem utanför Uddevalla, fritogs på måndagskvällen av två maskerade personer.

Pojken och en av de misstänkta gärningsmännen, en jämnårig pojke, hittades senare i Trollhättan.

Fritagningen ska utredas av Statens institutionsstyrelse.

Strax efter klockan 20 körde en bil upp vid ungdomshemmet, ett så kallat Sis-hem. Två maskerade personer hotade personal med vad som uppfattades som vapen.

– En av personerna klev ur bilen och gick fram till en av våra ungdomar som var ute och rökte med våra medarbetare. Genom hot ville de att man skulle släppa ungdomen, så han släpptes ut och de hoppade in i en bil, säger Christer Johansson, säkerhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse (Sis).

Pojken stod ute och rökte, men i en inhägnad som personalen låste upp efter att ha blivit hotade, enligt Johansson.

På tisdagsmorgonen omhändertogs den intagne pojken och en av de som misstänks ha varit med och fritagit honom greps.

– En person i 17-årsåldern är anhållen för främjande av flykt och grovt vapenbrott, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisregion Väst.

Gripandet skedde utomhus i Trollhättan. Ostler kan inte säga om några vapen beslagtogs.

Vad var det för vapen som användes vid fritagningen?

– Personalen på hemmet hotades med ett föremål som liknade en pistol och ett föremål som liknade ett automatvapen, säger han.

Den andra personen som fritog pojken är fortfarande på fri fot. Brottsrubriceringarna som utreds är främjande av flykt och grovt vapenbrott.

Pojken som fritagits är 16 år, enligt polisen. Han var placerad på ungdomshemmet enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Varför han var placerad där kan inte Sis tala om på grund av sekretessbestämmelser.

Situationen på boendet beskrivs av Sis säkerhetsdirektör som ”kontrollerad och lugn”. Ingen skadades fysiskt vid fritagningen, som kommer att utredas internt.

– Det vi gör i första hand är att ta hand om personalen och sedan ska vi göra en utredning och gå till botten med vad som hänt. Vi tittar på om vi måste ändra något för att säkerheten ska bli bättre, säger Christer Johansson.

Det pågår sedan en tid tillbaka ett arbete där alla institutioner ska säkerhetsklassas. Situationen på ungdomshemmen hamnade i blickfånget efter att tre personer fritagits på ett par veckor sommaren 2020. Två av hemmen ska få en högre säkerhetsnivå än vad som funnits tidigare.

– Vi kommer att gå genom våra institutioner. Vi ska ha rätt säkerhet för varje situation, men det är inte en helt lätt fråga. Vi har en bred grupp som vi ska hantera, allt från barn och ungdomar till missbrukare upp till 80 år.

Den 16-årige pojken kommer efter händelsen inte att få komma tillbaka till ungdomshemmet utanför Uddevalla, utan sätts på en institution med högre säkerhet.

– Det här skedde på en av våra mer öppna institutioner. Det finns inget stängsel runt och det går i princip en allmän väg rakt genom området, säger Johansson.

Närmare 2.600 anmälningar om hot och våld gjordes förra året på så kallade Sis-hem för ungdomar, rapporterade Sveriges Radio i våras. Det är dubbelt så många som för fem år sedan.

Regeringen tillsatte i förra veckan en utredning som bland annat ska se över kvaliteten på Sis-hemmen.

Läs mer:

Dubbelt så många anmälningar om hot och våld på Sis-hem

Två ungdomshem får ny säkerhetsnivå

Ämnen i artikeln

Västsverige
Uddevalla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt