Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 20:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/massivt-sakerhetspadrag-och-stora-avsparrningar-vid-forintelsekonferensen-i-malmo/

SVERIGE

Toppolitiker från hela världen samlas i Malmö

2:11:55. Internationellt forum för hågkomst av förintelsen och mot antisemitism. Foto: Beatrice Lundborg

Säkerhetspådraget är massivt och delar av Malmö är avspärrat när den stora Förintelsekonferensen hålls i Malmö på onsdagen. Högt uppsatta politiker från hela världen är på plats.

I dag klockan 8.30 inleddes ”Remember ReAct – Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism” på Malmömässan i Hyllie. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) står värd för mötet som egentligen skulle ha ägt rum 2020 men som fick skjutas upp på grund av pandemin.

Statsministern har bjudit in stats- och regeringschefer från ett femtiotal länder. Totalt väntas 350–400 deltagare samlas på Malmömässan och de senaste dagarna har stora delar av staden spärrats av. Säkerhetspådraget är massivt, både Säpo och livvakter från Danmark och Norge samt Försvarsmakten har kommit till Malmö för att bistå polisen.

Bild 1 av 6 Ulla och Stefan Löfven tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 6 Ulla och Stefan Löfven anländer till konferensen.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 6 Malmöbor uppmanas stanna hemma när stora delar av staden hålls avspärrad av säkerhetsskäl. Här av säkerhetskontrollerna vid Malmö Live.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 6 En konvojanländer till synagogan i Malmö.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 6 En prickskytt uppe på ett tak i Malmö där säkerhetspådraget är stort inför förintelsekonferensen på onsdagen.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 6 En av polisens säkerhetskontroller i Malmö.
Foto: Anders Hansson

Kollektivtrafik har ställts in och malmöbor ombeds att hålla sig hemma – och under inga omständigheter sätta sig i bilen för att ta sig genom staden.

Bland deltagarna finns presidenter från Finland, Lettland, Litauen, Serbien, Nordmakedonien, Rumänien och Bosnien. Ukraina har skickat sin premiärminister, liksom Albanien och Estland. Många stats- och regeringschefer uteblir dock även om flera deltar på länk, däribland Israels president Isaac Herzog. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s utrikesminister Antony Blinken har skickat varsitt förinspelat tal.

Avspärrningar under Malmöforum
Avspärrningar från lördag 9 oktober till torsdag 14 oktober. Störst störningar kommer det att vara under själva forumet onsdag 13 oktober.
Avspärrningar under Malmöforum
Grafik: Johan Andersson Källa: Polisen

Ämnen i artikeln

Skåne
Förintelsen
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt