Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/matilda-ekeblad-vi-kan-inte-bara-skrika-om-karnkraft/

2 min 9 sek. Muf:s ordförande Matilda Ekeblad tycker att hennes parti tänker kortsiktigt kring klimatet. – När ska man sluta sänka bränsleskatten!?
SVENSK POLITIK

Matilda Ekeblad: ”Vi kan inte bara skrika om kärnkraft”

Muf:s ordförande Matilda Ekeblad tycker att hennes parti tänker kortsiktigt kring klimatet.

– När ska man sluta sänka bränsleskatten!?

På Moderaternas stämma nästa vecka tänker hon ta strid för sin gröna samhällssyn, och mot partiets förslag om visitationszoner och anonyma vittnen.

VAL 22

Tiken Ziz kan bara engelska, men med rätt kommando äger hon fårhagen.

– Come by! ropar Matilda Ekeblad, som är tredje generationens fårfarmare här på Kulla gård utanför Boxholm. Ziz cirklar runt fåren och föser dem närmare och närmare Matilda.

– Lie down!

Pappas fåruppfödning har format Matilda Ekeblad. Hon talar gärna om landsbygden, företagande och literpriset på diesel. Men det sista är hon kluven inför. ”Det finns en målkonflikt mellan sänkt bränsleskatt och viljan att minska utsläppen. Den måste vi erkänna.”
Foto: Thomas Karlsson

Nu är arbetet utfört och Matilda Ekeblad berömmer sin vallhund. Det är lätt att dra paralleller till det breda ungdomsförbund hon är vald att hålla samman. Muf är känt för sina interna maktkamper och målades nyligen ut som opålitligt av Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson.

– Att vi har ett brett spann bland våra medlemmar och att vi står för en öppen värld? Ja, han har jätterätt och jag är superstolt över mitt förbund. Vi har öppna debatter och våra idéer tar aldrig slut, säger Matilda Ekeblad.

Hon håller också med Tobias Andersson om att det samarbete deras moderpartier inlett, skulle vara helt omöjligt för dem själva.

– I somras pratade Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson med varandra inför en ny omröstning om statsminister. Vi har ju ingen kontakt med Ungsvenskarna.

”Sverigedemokraterna kan inte ha liberalismen som huvudfiende. Då blir det svårt med maktskifte”, säger Matilda Ekeblad, Muf.
Foto: Thomas Karlsson

Gör ditt moderparti rätt bedömning i regeringsfrågan då?

– Ja, det tycker jag. Vi behöver byta regering och då får man göra det som krävs. Klart att man kan drömma om alliansåren, men nu är det andra tider.

Hur känns det för dig att vara en del av det som kallas ett konservativt block, du som ofta talar om ditt liberala hjärta?

– Jag skulle inte beskriva det så. Vi är liberalkonservativa och i många frågor är Moderaterna väldigt liberala fortfarande. Sverigedemokraterna kan inte ha liberalismen som huvudfiende för då kommer det inte att gå.

Så där måste de tänka om?

– Absolut. Annars kommer det att bli svårt med maktskifte.

Här i klassrum D4 på Stenbocksskolan hamnade Matilda Ekeblad i ständiga politiska diskussioner med sin klassföreståndare. Hon visste att han var fritidspolitiker för Socialdemokraterna och för ”att jävlas” gick hon med i Muf. Men det låg mer bakom. I dag leder hon förbundet.
Foto: Thomas Karlsson

Själv gick hon med i Muf under Reinfeldt-åren och till viss del ”för att jävlas” med sin klassföreståndare – Johan Birath. Fram tills helt nyligen hade Socialdemokraterna egen majoritet i Boxholm och läraren var en känd S-märkt profil i samhället. Matilda satte sig alltid längst fram i klassrummet för att ta debatten.

– Då sa jag en dag att ”jamen, jag är ju med i Muf”, och det var jag ju inte... så då fick jag gå hem och gå med. Men det har jag inte ångrat en enda dag.

En stor drivkraft för högstadieleven Ekeblad var individens frihet. Hon tyckte att det lilla samhället hon levde i kändes trångt och likriktat. Nu slåss hon för de frihetliga värdena i partiet och tycker att Moderaterna är farligt ute med förslagen om anonyma vittnen och visitationszoner. Där är partikamraterna inne och krafsar på ”det moderata dna:t”.

– Staten ska ju vara liten, men stark, och skydda sina medborgare. Nu ser vi att staten inte kan det och då känns det som att moderaterna vill stärka staten på bekostnad av den personliga integriteten. Att säga att ”det är klart att du får gå där, men då får du också vara beredd att bli visiterad utan någon misstanke”... det tycker jag är att gå för långt. Rörelsefrihet är grundläggande.

När Matilda Ekeblad gick på det kommunala högstadiet i Boxholm längtade hon ofta bort – till storstaden och till en friskola. I dag tackar hon sin klassföreståndare för mycket av det som gjort henne till politiker och återvänder gärna till hemorten.
Foto: Thomas Karlsson

Pandemilagen är ett annat exempel där Matilda Ekeblad tycker att staten har fått breda ut sig på ett sätt som hon ogillar. Och den lagen tycker hon också visar på hur svårt det är att backa från sådana ingrepp i den personliga integriteten.

– Man säger att det är temporärt, men det blir inte så temporärt. Många tycker att det ganska praktiskt att ha kvar pandemilagen, för man vet inte hur det slutar. Men jag tycker inte att man borde ha förlängt den så som man gjorde nu.

Hur ska du få genomslag för de här tankarna på stämman nu i oktober?

– Jag tror jag får jobba aktivt med att få fram det moderata dna:t, så att de förstår att det är ganska svårt att backa tillbaka en stat som fått breda ut sig, och att det här är ett övertramp. Vi i Muf är också nästan en tredjedel av ombuden på stämman.

Vallhunden Ziz följer med Matilda Ekeblad ut i fårhagen i föräldrahemmet. Matilda är äldst av fyra syskon och de är fjärde generationen som bor på Kulla gård.
Foto: Thomas Karlsson

Matilda Ekeblad ville som barn lämna lilla Boxholm, men trots att hon numera arbetar på Muf med kansli i Stockholm har hon ändå valt att bosätta sig mittemellan, i Linköping. Och föräldrahemmet på Kulla gård besöker hon minst en gång i veckan.

– Här är det tyst. Så fort jag kommer hit blir det liksom... Hon gör en gest där händerna vinkar luften uppåt ...pouff! Som om allting lättar.

Det var farfars far som etablerade sig här och drev ett sjukhem på kullen mitt i skogen. Nästa generation började med fåren och nu är det Matildas pappa som driver djuruppfödningen och skogsbruket. Hennes sexårige lillebror är entusiastisk traktoråkare och kanske blir fjärde generationen som försörjer sig här på gården.

Matilda Ekeblad säger att hon gärna skulle ta sig an landsbygdsdebatterna och har djup förståelse för de villkor företagare utanför storstaden lever under. Men här hamnar hon också i en personlig rävsax. Det handlar om klimatet, något hon tänker dagligen på.

– Jag vill att Moderaterna ska bli den gröna högern i Sverige. Men då tror jag att vi måste bli ännu mer modiga och skaffa oss större självförtroende i de här frågorna. Jag vill att den som bryr sig om klimatet, ska gå med i Moderaterna, och så kanske det inte alltid ser ut i dag.

Pappas fåruppfödning har format Matilda Ekeblad. Hon talar gärna om landsbygden, företagande och literpriset på diesel. Men det sista är hon kluven inför. ”Det finns en målkonflikt mellan sänkt bränsleskatt och viljan att minska utsläppen. Den måste vi erkänna.”
Foto: Thomas Karlsson

Hon säger att både Muf och M fastnar i att ”bara prata kärnkraft” och tycker att alla borde förstå att det krävs mycket mer – och svårare – politik på området. Det är nu hennes privata hänsyn krockar med politikerns glöd.

– Vi måste börja prata om bränsleskatten. Jag som är från landet förstår ju att det är helt sjukt när det går upp till 19 kr litern för diesel, men vi måste tala om målkonflikten mellan att vilja stoppa utsläppen och samtidigt vilja sänka skatten på bränsle.

Vad är viktigast för dig då då? Ditt parti vill ju sänka skatterna nu, var står du?

– Jag är kluven. Jag förstår att det rimmar illa när man säger att man vill stoppa utsläppen, men här och nu är det många som inte skulle klara sig om det fortsätter att ligga på 19 kr litern. Man tar sig inte hemifrån och ekonomin blir lidande och mycket i livskvaliteten får ryka.

Kan man ta hänsyn till det om en framtida värld står på spel?

– Jag tror tyvärr vi måste göra det i ett samhälle, men man måste också erkänna för sig själv att de här sakerna står i konflikt med varandra och det tycker jag inte att Moderaterna alltid gör. Vi ser att vi tappar i opinionen hos unga tjejer till exempel, där är ju klimat och miljöfrågan en av de allra viktigaste, och då måste vi ha fler svar än att bara skrika om kärnkraft.

Vallhunden Ziz följer med Matilda Ekeblad ut i fårhagen i föräldrahemmet. Matilda är äldst av fyra syskon och de är fjärde generationen som vuxit upp på Kulla gård utanför Boxholm.
Foto: Thomas Karlsson

Lyssna på intervjun med Matilda Ekeblad:

STUDIO DN  
Valintervju med Matilda Ekeblad, Muf: ”Jag vill att M ska bli den gröna högern”
0:00 / 17:22
Bild 1 av 7
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 7
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 7
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 7
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 7
Foto: Thomas Karlsson
Bild 6 av 7
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 7
Foto: Thomas Karlsson