Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mats-lofving-gav-vapen-till-linda-staaf-utreds-for-brott/

SVERIGE

Löfving gav vapen till Staaf – polisutredning inledd

Mats Löfving.
Foto: Marc Femenia

Polischefen Mats Löfvings beslut att tilldela den tidigare underrättelsechefen Linda Staaf ett tjänstevapen väckte starka reaktioner inom polisen.

Nu bekräftar åklagare för DN att vapenbeslutet kan vara brottsligt – en förundersökning är inledd.

DN har tidigare avslöjat att polischefen Mats Löfving drev igenom att Linda Staaf skulle få en pistol med tillhörande ammunition. Detta trots att två instanser inom Polismyndigheten hade utrett frågan och kommit fram till att hon inte var behörig att bära polisens tjänstevapen.

Staaf hade inte genomgått hela utbildningen inom polisiär konflikthantering, polkon, och arbetade inte heller tillräckligt mycket i yttre tjänst, var beskedet.

DN:s uppgiftslämnare menar att det gick emot regelverket att tilldela henne vapnet.

– Polisen har våldsmonopol och om något händer måste man ha genomgått hela utbildningen, det är därför vi har polkon som en helhet. Det här är inte bra för svensk polis och för allmänhetens förtroende. Det skulle också kunna röra sig om tjänstefel, har en av källorna tidigare sagt.

Vapenärendet är en del i den storm som skakat den högsta polisledningen i flera månader. En förundersökning om grovt tjänstefel pågår som handlar om Mats Löfvings tillsättning av Linda Staaf som underrättelsechef, eftersom de två haft en privat relation. Polisutredningen inleddes av åklagare Bengt Åsbäck och efter beskedet omplacerades Löfving från sin tjänst som regionpolischef i Stockholm. Staafs planerade tjänstgöring som sakkunnig vid justitiedepartementet avbröts.

Efter DN:s rapportering om Löfvings vapenbeslut meddelade åklagare Bengt Åsbäck att han också skulle titta på det. Och nu bekräftar han i ett mejl att även Löfvings vapenbeslut utreds som brott. En ny förundersökning är inledd.

”Ja, det pågår fu om tilldelning av tjänstevapnet också”, skriver Åsbäck till DN.

Brottsrubriceringen är tjänstefel. Det finns ännu ingen som är delgiven misstanke om brott.

Både Mats Löfving och Linda Staaf tackar nej till intervju.

Läs mer:

Ansågs inte behörig – ändå fick Staaf ett tjänstevapen av Löfving

Åklagare granskar om Löfving gjorde fel som godkände vapen

Löfving omplaceras efter förundersökning om tjänstefel

Ämnen i artikeln

Polisen
Linda Staaf
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt