Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mats-lofving-hittad-dod-i-sitt-hem/

SVERIGE

Polischefen Mats Löfving hittad död i sitt hem

Stockholms regionpolischef Mats Löfving.
Foto: Johan Nilsson/TT

Stockholms regionpolischef Mats Löfving har hittats död i sitt hem i Norrköping på onsdagskvällen.

”Det är oerhört tragiskt”, säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar.

Vid 19-tiden på onsdagen larmades polisen, via SOS Alarm, om en skadad person inomhus.

– Det visade sig att det var Mats Löfving och att hans liv inte gick att rädda, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson i polisens Region öst.

Polisen skriver på sin hemsida att de har inlett en dödsfallsutredning och försöker få klarhet i vad som hänt.

Enligt Dennis Johansson Strömberg har polisen inlett en förundersökning om mord. Han poängterar att det är rutin om det råder minsta tvivel om hur en person har dött.

– Det är standard, säger han.

Polisen var på plats i bostaden och genomförde en kriminalteknisk undersökning. De knackade även dörr för att se om det finns vittnen eller personer i närheten som vet något om vad som har hänt.

Närmast anhöriga är underrättade.

Mats Löfving blev 61 år.

Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: Elin Åberg

Rikspolischef Anders Thornberg skriver i en kommentar på polisens hemsida:

”Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit.”

Han fortsätter:

”Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund.”

Polisen uppger att inga fler kommentarer kan lämnas i nuläget.

Mats Löfving var utbildad jurist och polis. Han har tidigare varit chef för polisens nationella operativa avdelning Noa. I december förra året omplacerades han från sin tjänst som regionpolischef i Stockholm, efter misstankar om grovt tjänstefel kopplat till tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef 2015.

På onsdagen presenterade rikspolischef Anders Thornbergs externa utredare Runar Viksten sina slutsatser om hur Polismyndigheten agerade när man lade ner två interna polisanmälningar mot Mats Löfving. Viksten slog fast att Löfving visserligen fattat beslut på rätt grunder, men ändå varit jävig i flera fall kring Linda Staaf, som han haft en relation med. Utredaren ansåg vidare att Thornberg borde överväga att skilja Löfving från hans anställning eller chefsbefattning.

Polismyndigheten meddelar att man kommer att hålla en tyst minut med anledning av Mats Löfvings bortgång klockan 12 på torsdagen. ”Alla polishus i landet flaggar på halv stång och kondoleansböcker kommer att ställas ut”, lyder pressmeddelandet.