Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mer-an-var-fjarde-kvinna-missar-undersokning-for-livmoderhalscancer/

Sverige

Mer än var fjärde kvinna missar undersökning för livmoderhalscancer

Rädsla för covid-19 gör att fler kvinnor uteblir från cellprovtagning för screening mot livmoderhalscancer. Arkivbild.
Rädsla för covid-19 gör att fler kvinnor uteblir från cellprovtagning för screening mot livmoderhalscancer. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Under 2019 uteblev mer än var fjärde kvinna som hade kallats till cellprovtagning för screening mot livmoderhalscancer, visar en rapport från Cancerfonden.

Rädsla för covid-19 har i år sänkt medverkan i provtagningen ytterligare.

– Vi ser en tendens med ett lägre antal medverkande kvinnor, säger Charlotta Sävblom, ordförande i den nationella arbetsgruppen för prevention mot livmoderhalscancer.

Variationen mellan landets regioner är stor, men trenden tydlig: Många kvinnor missar den cellprovprovtagning som utgör grunden för det nationella screeningprogram som syftar till att minska risken att drabbas av livmoderhalscancer.

I en rapport har Cancerfonden sammanställt statistik från landets 21 regioner och snittet för hela riket visar att 29 procent av alla kallade kvinnor inte hörsammade sin kallelse inom ett år. Statistiken täcker åren 2018-2019 och i Västmanland var siffran högst, där uteblev hela 49 procent av de kvinnor som kallats.

Sedan coronapandemin nått Sverige har andelen kvinnor som medverkar i screeningen minskat.

– Vi ser en tendens med ett lägre antal medverkande kvinnor än tidigare. I pandemitider finns en begränsad möjlighet att erbjuda undersökningar, säger Charlotta Sävblom, läkare och ordförande i den nationella arbetsgruppen för prevention mot livmoderhalscancer.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, tycker att trenden är oroväckande.

– Man behöver uppmana kvinnor att gå, men regionerna behöver också bli bättre på att se till att kvinnorna kommer, att det blir lättare att boka om till exempel, eller genom att man ringer upp och påminner, säger hon.

Läs också: Över 100.000 tester för livmoderhalscancer stoppades i början av pandemin

Under våren var det bara tre regioner – Uppsala, Värmland och Jönköping – som uppgav att screeningprogrammet mot livmoderhalscancer inte hade påverkats av pandemin. På några håll i landet tvingades man att tillfälligt pausa programmet helt.

Några siffror för hela landet finns ännu inte vad gäller 2020, men i Västra Götaland räknar man med att antalet kvinnor som kallats till undersökning har minskat med 55.000 under perioden januari-juni 2020 jämfört med samma period förra året. Under tre månader i våras stod cellprovtagningen i Västra Götalandsregionen still.

– Ser vi till en population så är det naturligtvis fall som vi hade kunnat förhindra om vi hade upptäckt dem i screening. Men jag är ändå hoppfull. Kvinnor kallas i intervaller om tre, fem eller sju år beroende på ålder och analysmetod. Vi tror inte att tre månaders uppehåll ska behöva få så stora konsekvenser, säger Mia Westlund, barnmorska som arbetar med screeningprogrammet såväl i Västra Götaland som nationellt.

Har du tips? Vet du mer? Har du själv drabbats av uppskjuten screening? Tipsa DN:s reporter Carl Cato: carl.cato@dn.se.

Ämnen i artikeln

Cancer
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt