Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-16 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/michelinstjarna-till-aira-i-stockholm/

SVERIGE

Fyra svenska restauranger fick Michelinstjärnor i kväll

Foto: Alexander Mahmoud

När Michelinguiden delade ut nya stjärnor till restauranger i Norden på måndagskvällen fick två krogar i Danmark och Norge tre stjärnor var och fyra svenska restauranger fick var sin ny stjärna.

Under en digital ceremoni från Stavanger i Norge meddelades vilka nordiska restauranger som tilldelades en stjärna i den nya upplagan av Michelinguiden.

Flera svenska restauranger fick en stjärna under måndagskvällen: Aira på Djurgården i Stockholm med kökschefen Tommy Myllymäki, restaurang Project i Göteborg under Cameron och Anna Irvings ledning, restaurang Äng i Tvååker under Filip Gemzell och Hotell Borgholm på Öland under Christofer Johansson.

Äng fick också en grön stjärna från Michelin eftersom restaurangen arbetar med hållbarhetsinriktning och motverkar matsvinn.

Som mest kan en restaurang få tre stjärnor och kriterierna visar tydligt att det är en däcktillverkare som ligger bakom den röda boken som funnits sedan 1900:

En stjärna betyder att restaurangen är en väldigt bra restaurang i sin kategori, två stjärnor att restaurangen har excellent matlagning som är värd en omväg och tre stjärnor att köket är exceptionellt och restaurangen värd en resa i sig.

Restaurang Maaemo i Oslo och restaurang Noma i Köpenhamn fick tre stjärnor tilldelade till sig under kvällen.

Sveriges enda trestjärniga restaurang är restaurang Frantzén i Stockholm med krögaren Björn Frantzén. Frantzén fick så sent som i förra veckan tre stjärnor för sin restaurang Zén i Singapore. 2020 hade 18 svenska restauranger minst en stjärna.

Totalt finns det omkring 130 trestjärniga restauranger i världen.

”Young chef award” gick till den danske kocken Christoffer Sørensen på restaurangen Studio i Köpenhamn och ”Michelin service award” till restaurangen Finnjävel Salonki i Helsingfors. Finnjävel Salonki fick också sin första stjärna. Henrik Dahl Jahnsen på restaurang Speilsalen i Trondheim tilldelades 2021 års ”Sommelier award”. René Redzepi på restaurang Noma i Köpenhamn fick ”Mentor chef award”.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt