Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/migrationsverkets-chef-har-inte-viktigaste-komponenterna-for-att-klara-en-ny-flyktingvag/

SVERIGE

Migrationsverkets chef: Läget i Afghanistan kan få fler att söka sig till Sverige

Den 20 juli trädde Sveriges nya migrationslagstiftning i kraft. Ribbenvik vill inte svara på frågan om den nya lagstiftningen kommer att leda till fler eller färre asylsökande. ”Det är alltid olika variabler som spelar in. Lagstiftningen är en del”, säger han.
Foto: Alexander Mahmoud

Det upptrappade läget i Afghanistan kan på sikt göra att fler människor söker sig till Sverige.

– Ju sämre det blir i ett land desto mer ökar flykten. Och då är det många som helst vill ta sig till Europa, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Samtidigt bedömer myndigheten att den nya vägen in till EU vid Litauens gräns mot Belarus kan öka antalet asylsökande till Europa och Sverige.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.