Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/militar-och-vindkraft-samsas-i-andra-lander/

SVENSK POLITIK

Militär och vindkraft samsas i andra länder

Försvarsmakten får alltid yttra sig om större ansökningar om att bygga vindkraft. Särskilt till havs blir det ofta nej.
Foto: Ingvar Andersson

I andra länder har man lyckats bättre med att lösa de problem som får den svenska Försvarsmakten att säga nej till vindkraft.

– Processerna verkar fungera smidigare där, säger Anders Odell på Försvarets forskningsinstitut FOI.

Försvarsmakten får alltid yttra sig om större ansökningar om att bygga vindkraft. Särskilt till havs blir det ofta nej. Under förra året bedömde myndigheten att 85 procent av ansökningarna om havsbaserad vindkraft riskerade att skada Sveriges försvar. Man sade nej till samtliga planerade vindkraftverk men menade att i 3 av 17 områden skulle en kompromiss eventuellt vara möjlig.

I andra länder har man kommit längre med att jämka samman vindkraftsfrågorna med de militära intressena. Det framgår av en rapport från Försvarets Forskningsinstitut FOI.

– Processerna verkar fungera smidigare i en del andra länder. Det tycker både bolagen och försvarsmyndigheterna. Dialogen leder ofta till lösningar, säger forskaren Anders Odell som ledde FOI:s studie.

I flera länder, som Storbritannien och Danmark, har man utvecklat metoder för att kompensera försvaret när befintlig radarövervakning försämras av vindkraft. I Storbritannien bekostar staten utveckling av ny teknik som ska göra det möjligt att upptäcka en fiende trots störningar från vindkraftverken. I Danmark får vindkraftsbolagen bekosta den extra utrustning som försvaret kan behöva.

En förutsättning för detta är att man i dessa länder lyckas hantera sekretessbelagd information i dialogen mellan bolagen och försvaret. Något som har varit svårt att komma överens om i Sverige.

Sverige ligger enligt FOI-studien även efter andra länder när det gäller själva planeringsprocessen. I bland annat Storbritannien och Danmark finns en betydligt starkare styrning från staten. Försvarsintressena vägs in innan områden pekas ut som aktuella för vindkraft. Då är eventuella målkonflikter redan utredda när bolagen börjar projektera.

Den svenska regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska lämna förslag i den riktningen för en ny planeringsprocess.