Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 01:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/militar-utryckningsstyrka-landsatt-pa-gotland/

SVERIGE

Svensk utryckningsstyrka landar på Gotland

Försvarets utryckningsstyrka – den operativa beredskapsenheten – landade på fredagskvällen på Gotland i ett stort transportplan i Visby. Styrkan från Norrbotten ska markera att Gotland ska försvaras.

Den snabbt försämrade omvärldsläget fick på fredagen Försvarsmakten att sätta in sin operativa beredskapsenhet på Gotland. Materiel och personal flögs med ett C-17-plan, i ett internationellt samarbete som Sverige är del i. Planet lyfte från basen Papá i Ungern och flög till Kallax i Norrbotten.

Där lastades ett kompani på över 100 soldater från Norrbottens regemente I 19 ombord. Planet landade vid 18-tiden i Visby, erfar DN från militära källor.

En del av personalen körde i bil och en kolonn passerade Stockholm på väg mot Gotlandsfärjan i Nynäshamn. Transporterna och insättandet av förbandet som DN nu kan rapportera om har omgetts av stor sekretess.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt