Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 20:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/miljoministern-om-pm-nilsson-hoppas-han-inte-begar-fler-brott/

SVENSK POLITIK

Miljöministern om PM Nilsson: Hoppas han inte begår fler brott

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tycker statssekreterarens agerande är problematiskt.
Foto: Elin Åberg

Flera gånger ljög statssekreterare PM Nilsson (M) för både fiskerikontrollanterna och polisen, när han upptäcktes med att olagligt fiska ål.

Nu utreder polisen brott mot artskyddslagen.

– Jag hoppas att han hädanefter inte begår några fler brott, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Fiskekontrollanterna från Havs- och vattenmyndigheten spanade in PM Nilsson på avstånd när de såg hur han började dra upp ålryssjor ur vattnet i Karlskrona skärgård en augustidag 2021. De konfronterade honom – och frågade om han hade tillstånd att fiska ål.

Han svarade nej. När kontrollanterna såg att det fanns ål i ryssjorna berättade de att de skulle kontakta polisen. Totalt hittar man 15 ålar, på elva kilo i de fyra ryssjorna som PM Nilsson fiskat upp.

Själv förklarade han det på plats med att han ”fått syn” på ryssjorna på väg för att plocka skräp på några öar i skärgården.

”Kontrollanterna ställer sig skeptiska till det påståendet,” står det i förundersökningsprotokollet från Karlskronas åklagarmyndighet.

Fångsten PM Nilsson hade fiskat upp när han konfronterades av kontrollanter från Hav- och vattenmyndigheten.
Foto: Hav- och vattenmyndigheten

För fiskerikontrollanterna är det extremt ovanligt att de tar en person på bar gärning med olagliga ålryssjor. Sedan 2016 är statsministerns statssekreterare den andra personen att bli påkommen med ålfiske av myndigheten.

Däremot har myndigheten under samma tid hittat tusentals omärkta ålfiskeredskap i sina kontroller. Sedan 2017 har myndigheten intensifierat sin jakt på det illegala ålfisket.

Och i september 2021, samma månad som PM Nilsson tas på bar gärning, berättar de själva att deras arbete har gett resultat. Det illegala ålfisket har minskat – i vissa områden verkar det ha upphört helt.

Båten PM Nilsson använde när han fiskade ål olagligt.
Foto: Havs- och vattenmyndigheten

PM Nilsson hävdade vid konfrontationen att han av en slump upptäckt ryssjorna. Men fiskekontrollanterna var skeptiska – eftersom ryssjorna låg på djupt vatten utan några detaljer som skulle göra dem lätta att se.

”Vår uppfattning är att det tog anmärkningsvärd kort tid för PM Nilsson att upptäcka ålryssjorna, fatta beslut om att ta upp dem, hitta något att fiska upp dem med från det djupet, lyckas få tag i dem, dra upp fyra dubbelryssjor i båten och täcka över dem med fisklådan och sedan börja köra tillbaka”, står det i polisanmälan från fiskekontrollanterna.

Även när ärendet lämnades över till polisen nekade PM Nilsson till brott. Det ska dröja över ett år innan han förhörs av Karlskronapolisen. Då har den tidigare politiske redaktören på DI hunnit bli statsminister Ulf Kristerssons högra hand. Men när polisen förhörde honom på telefon i december 2022 stod han fast vid att han hittade ryssjorna när han skulle plocka skräp.

PM Nilsson.
Foto: Anders Wiklund/TT

”Nilsson försäkrar att det inte var hans ryssjor utan han skulle bara tömma dem för att sedan kasta dem i soporna”, står det i förhöret.

Men två veckor senare, i januari i år, ändrar han sin historia. Han ringer då upp polisen och erkänner – men säger att han inte hade för avsikt att fånga ål.

”Han hade lagt ut ryssjorna mest för att kolla om det fanns så mycket ål som folk påstår. Att han sedan förnekade brottet var fel. Det blev fel när han ertappades av personer från Havs- och vattenmyndigheten och sedan vidhöll vad han sagt även i polisförhöret”, står det i förhöret.

PM Nilsson får ett strafföreläggande, och böter på 38 800 kronor. Och i förra veckan kom en anmälan in mot honom – om artskyddsbrott och brott mot fiskerilagen. En förundersökning har nu påbörjats hos polisens nationella operativa center. Ingen är ännu delgiven misstanke om brott.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tycker att PM Nilssons agerande är problematiskt.

Hur ser du som miljöminister på tjuvfiske efter en utrotningshotad art som ål?

– Tjuvfisket är olagligt av en anledning. Jag tycker självklart att alla ska följa de lagar som vi har i Sverige. Det finns mycket att göra för att komma åt fusket, säger hon.

Ryssjorna som Havs- och vattenmyndigheten kom på PM Nilsson med att dra upp.
Foto: Hav- och vattenmyndigheten

Hur ser du på att en av regeringens höga företrädare, en av statsministerns närmaste medarbetare, har begått ett sådant här brott?

– Jag tycker förstås att det är problematiskt att bryta mot Sveriges lagar och det tror jag att statssekreteraren är väl införstådd med. Jag hoppas att han hädanefter inte begår några fler brott och betalar det straff som han har fått.

Redan 2007 förbjöds ålfiske helt på östkusten med undantag för yrkesfiskare med speciell licens. Axel Wenblad var som generaldirektör för dåvarande Fiskeriverket med och tog fram förbudet.

– PM Nilsson har vetat sedan lagen trädde i kraft 2007 att det är förbjudet för honom att fiska ål. Ändå har han gjort det. En gång togs han med byxorna nere. Men han har även berättat om att han gjort det tidigare. Det stör mig – att han vet att det är olagligt men har inte brytt sig om det.  Ålen är en viktig symbolart för vår strävan mot att se till att arter inte försvinner. Det är känt sedan länge hur allvarligt läget är för ålen. Men PM Nilsson struntar systematiskt i ett beslut vi tog för att försöka skydda ålen från utrotning.

– Han påstod också att bestånden var på väg att återhämta sig, men det stämmer inte. Det är en lögn.

DN har sökt PM Nilsson.