Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 20:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/miljopartiet-backar-i-7-av-10-kommuner-trots-lyft-pa-riksplan/

SVENSK POLITIK

Miljöpartiet backar i 7 av 10 kommuner – trots lyft på riksplan

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi på valvakan.
Foto: Eva Tedesjö

På riksplan växte Miljöpartiet i valet – men backade samtidigt i över 70 procent av Sveriges kommuner, visar DN:s sammanställning. Bland de platser där MP tappat mest finns flera Stockholmskommuner.

– De frågor som är viktiga för oss, miljö och klimat, har inte fått utrymme i valrörelsen, säger Solnapolitikern Bernhard Huber (MP).

VAL 22

På Miljöpartiets valvaka sträcktes segernävar upp i luften när det blev tydligt att partiet skulle klara fyraprocentsspärren. När det preliminära valresultatet stod klart var MP ett av tre partier i riksdagen som gick framåt.

Runt om i landets kommuner är siffrorna dystrare för Miljöpartiet. DN:s sammanställning av det preliminära valresultatet visar att de gröna backar i drygt 70 procent av landets 290 kommuner. Ibland rör det sig om en tiondels procentenhet, ibland betydligt mer.

Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet som forskat om MP, tror att förklaringen går att finna både lokalt och nationellt. Hon menar att partiet gjorde en ganska svag valrörelse. Fokuset på de höga energipriserna har inte heller gynnat MP, som i stället blivit förknippat med ”att det ska vara dyrt och köra bil”.

– Det kan säkert vara en blandning av en svag valkampanj nationellt och att man inte fått ut sina viktigaste frågor, alltså miljö och klimat. Lokalt kan det finnas ytterligare förklaringar. Som i Stockholm, där vissa MP-väljare kanske inte varit nöjda med att man styrt med de borgerliga, säger hon.

Miljöpartiets valvaka i Stockholm den 11 september.
Foto: Eva Tedesjö

I Stockholm har MP den senaste mandatperioden suttit i blågröna styren i både regionen och huvudstadskommunen. I hela Stockholmsregionen backar man i nästan alla kommunval. Det största klivet bakåt syns i Solna där partiet i år tappat 3 procentenheter från 2018 års valresultat 7,5 procent.

Enligt Bernhard Huber, gruppledare för Miljöpartiet i Solna, kan det dåliga resultatet i kommunen bero på svårigheter att få ut sin politik.

– Vi har varit ett av fem partier i ett blågrönt styre, och har haft några tuffa beslut på skolområdet. Miljöpartiet har velat ha en annan politik, men vi straffas av väljare för alla motgångar.

Han säger att valrörelsen varken lokalt, regionalt eller nationellt kretsat kring partiets kärnfrågor – klimat och miljö. Samtidigt tror han att medvinden i riksdagsvalet, där MP landade på 5,1 procent jämfört med 4,4 procent i förra valet, delvis beror på stödröster.

– Jag tror att många väljare såg vikten av att MP är kvar i riksdagen. Dels för klimat- och miljöfrågorna, dels för att öka chansen att den rödgröna sidan skulle vinna. Vi har fått ut budskapet att MP behövs i riksdagen, men inte lyckats lyfta på samma sätt i kommuner och regioner.

Bernhard Huber, gruppledare för Miljöpartiet i Solna där partiet bakade från 7,5 till 4,5 procent i kommunvalet.
Foto: Jenny Thornberg

I landet syns också de största tillbakagångarna i kommuner där MP i årets kommunval inte ställde upp – som Ydre i Östergötland och Ljusnarsberg i Örebro. Men partiet går också kräftgång i kommunvalen i studentstäderna Uppsala och Lund. I storstadsregionerna Skåne och Västra Götaland backar man i ungefär fyra av fem kommuner. På flera håll i landet ser MP ut att tappa sina mandat i kommunfullmäktige, och får därmed fler vita fläckar på Sverigekartan.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström tror, likt den lokala MP-politikern Bernhard Huber, att stödröster kan ligga bakom framgången på riksnivå.

– Det kommer säkert framkomma senare i vilken utsträckning de fick stödröster. Men de var illa ute ett tag, och jag tror att en del väljare splittrar sina röster i riksdagsvalet och kommunvalet, säger hon.

Läs mer:

S vill styra Stockholms stad med V och MP

I Jokkmokk går MP mot strömmen

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt