Många klimat- och miljöforskare oroar sig över ökad faktaresistens – och flera upplever sig ansatta.
– Det riskerar att tysta dem, säger utbildningsminister Mats Persson (L).
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 09:43
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ministern-om-forskarnas-svar-djupt-oroande/
Många klimat- och miljöforskare oroar sig över ökad faktaresistens – och flera upplever sig ansatta.
– Det riskerar att tysta dem, säger utbildningsminister Mats Persson (L).
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
DN har låtit Mats Persson ta del av en sammanställning av enkätsvaren från 212 miljö- och klimatforskare. Fyra av fem oroar sig över hur synen på vetenskap utvecklar sig. Och drygt en fjärdedel har upplevt sig ansatta på grund av sin forskning eller sina uttalanden som experter.
”Det är oroväckande att forskare inom ett så viktigt område upplever att tilltron för den vetenskap de bedriver minskat. Klimat tillhör en av de framtidsfrågor Sverige som kunskapsnation måste investera i”, skriver ministern i ett mejl.
Vad säger du om att vissa upplever sig ansatta på grund av sin forskning?
”Det är djupt oroande att en fjärdedel av de responderande forskarna känner sig ansatta på grund av sin forskning. Det riskerar att tysta ner dem, vilket hotar den fria forskningen.”
Över en tredjedel av forskarna i enkäten tar spontant upp att de anser att svenska politiker ignorerar eller ifrågasätter vetenskap.
– Det finns en arrogans inför vetenskapen, inte minst bland politiker som vill locka väljare, säger Magnus Breitholtz, professor och rektorsråd för miljö och hållbar utveckling vid Stockholms universitet.
En annan av forskarna, Mats Björk, professor i marin växtfysiologi, Stockholms universitet, säger till DN:
– Utvecklingen blir allt hotfullare. Och då man även i riksdagen lyckas flytta debatten från ”vad ska man göra mot klimatförändringarna” till ”finns det klimatförändringar” – då blir man själv konspiratoriskt lagd. Är det här någon slags plan? Det är läskigt.
DN har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), vars pressansvariga hänvisar till utbildningsministern. Vad säger då han om att forskarna oroas över signaler från politiker, och om hans eget ansvar i frågan?
”Att riksdagspolitiker kommer ut som klimatförnekare är mycket allvarligt. Det är att aktivt gå emot vetenskapen. Men jag kan garantera att det inte är något som påverkar regeringens forskningspolitik. Jag står alltid på forskarsamhällets sida. Akademins frihet är inget att tumma på. Det är en högt prioriterad fråga för mig”, skriver Mats Persson till DN.
Flera forskare uttrycker oro för minskad finansiering av miljö- och klimatvetenskap, då deras expertis upplevs som att den ses som överflödig. Mats Persson anser inte att forskarna har fog för den oron.
”Tvärtom så ser jag framför mig hur miljö- och klimatvetenskap bara kommer bli allt viktigare de kommande åren”.
Läs mer:
Elva forskare om synen på vetenskap
Miljöforskarnas oro: ”Varför ska vi finnas om ingen bryr sig om oss?”