Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 10:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ministern-om-valdsvagen-samhallsgenomgripande/

SVERIGE

Ministern om våldsvågen: ”Samhällsgenomgripande”

”Skjutningarna vi ser just nu är toppen av ett isberg av en systemhotande brottslighet som är mycket mer samhällsgenomgripande än vad som ofta får genomslag i debatter”, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) under ett besök i Södertälje på måndagen.
Foto: Magnus Hallgren

Flera barn misstänks för inblandning i den senaste våldsvågen i Stockholmsområdet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) bjuder nu in Region Stockholm och samtliga kommuner till ett möte med polisen för att få en ”gemensam lägesbild” av situationen.

– Vår rättsstat och vår socialstat är inte rustad egentligen för att hantera den här situationen, säger han.

Den organiserade brottsligheten är ”systemhotande”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) under ett besök i Södertälje på måndagen.

Lösningen är enligt Gunnar Strömmer ökad samverkan mellan olika relevanta samhällsaktörer, och berättade att en inbjudan ska gå ut till Region Stockholm och samtliga kommuner i regionen i ett led att bekämpa den organiserade brottsligheten.

– Det är för att säkerställa att vi får en gemensam lägesbild i Stockholm just i det här viktiga snittet mellan brottsbekämpande myndigheter och alla andra aktörer som är utomordentligt viktiga för att hantera de här frågorna, säger han.

Under ett besök på polisstationen i Södertälje diskuterades hur den organiserade brottsligheten har hanterats i kommunen, som under tidigare år har varit hårt drabbad av en brottslighet som har haft stor påverkan på samhället och medborgarna.

– Det finns här sedan länge ett väldigt väl etablerat samarbete mellan kommun och polis, säger Gunnar Strömmer efter mötet hos Södertäljepolisen.

Den våldsvåg som har svept in över Stockholmsområdet de senaste veckorna sätter justitieministern i samband med andra former av brottslighet.

– Skjutningarna vi ser just nu är toppen av ett isberg av en systemhotande brottslighet som är mycket mer samhällsgenomgripande än vad som ofta får genomslag i debatter. De senaste dagarnas händelser i Stockholm säger polisen i hög grad är narkotikarelaterad, säger han men nämner också hur ekonomisk brottslighet är en viktig del i det hela.

Gunnar Strömmer betonar att flera av de personer som polisen har omhändertagit i samband med den senaste våldsvågen är barn, ibland bara i yngre tonåren.

– Vad ska nu hända med de här barnen? Det är uppenbart att vår rättsstat och vår socialstat inte är rustad egentligen för att hantera den här situationen men nu måste den hanteras. Det måste i det akuta skedet hanteras i ett nära samspel mellan rättsvårdande myndigheter och kommuner.

Läs mer:

Stockholm får förstärkning med ett hundratal poliser

Polisen: 50 procent av de misstänkta i våldsvågen under 18 år

Häktade efter våldsvågen har tidigare fått insatser av socialtjänsten