Åtminstone tusen doser av vaccin mot covid-19 har kasserats, visar en kartläggning som DN gjort. Men mörkertalet kan vara stort – flera regioner för ingen statistisk över hur många doser som går till spillo.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 21:21
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/minst-tusen-vaccindoser-har-slangts-i-sverige/
Minst tusen vaccindoser har slängts i Sverige

En av de svårigheter som lyftes när vaccin mot covid-19 introducerades var frågan om hur det skulle lagras. Både Pfizers och Modernas vaccin måste nämligen transporteras och förvaras i mycket låga temperaturer, vilket förhöjer risken att doser skulle behöva kasseras.
Tidigare i januari kunde Hallands Nyheter rapportera att 2.100 doser av Modernas vaccin transporterats för kallt till Värmland, Östergötland, Dalarna, Gävleborg och Halland, vilket ledde till att ungefär 1.000 doser behövde kasseras.
Det finns ingen nationell statistik över hur många doser som har kastas, DN har därför kontaktat alla regioner för att få svar. Av de 13 av Sveriges 21 regioner som svarat på DN:s enkät uppger tio att de tvingats slänga vaccin. Totalt rör det sig om drygt 1.100 vaccindoser.
Anledningarna till att man tvingats slänga vaccin är flera. Region Östergötland kasserade 500 doser av Modernas vaccin på grund av händelsen i januari. Man har även fått kassera 100 doser av Astra Zenecas vaccin som i stället förvarats för varmt. Region Jämtland Härjedalen uppger att man tvingats göra sig av med totalt 250 doser, antingen på grund av felaktig förvaring eller på grund av att de ”åkt i golvet”.
Flera regioner, bland annat Skåne och Kalmar, uppger dock att de inte för någon statistik över hur många doser man gjort sig av med.
”Vid en massvaccination kommer alltid enstaka doser att behöva kasseras av olika anledningar. Vi har ingen statistik på detta.”, skriver Klas Andersson vid Region Skånes presstjänst i ett mejl till DN.
Alla regioner som svarat på DN:s enkät uppger att det existerar rutiner för att förhindra situationer där vaccin kasseras till exempel på grund av att en person som ska vaccineras inte infinner sig. Det har bland annat rört sig om så kallade reservlistor. Det är därför ytterst få doser som fått kasseras på grund av detta.
Reservlistorna har enligt flera regioner först funnits lokalt och sedan ersatts av en regional hantering. Region Västmanland uppger att man har 13.000 personer på sin reservlista.
”Det har varit uppskattat både bland invånare och vaccinationsmottagningarna då det nu är transparent hur restdoser hanteras och att alla som vill får samma möjlighet att anmäla sig.”, skriver Jonas Ekström, medicinsk digitaliseringschef i Region Västmanland, i ett mejl till DN.
Vid tillfällen har man dock tvingats ta till mer drastiska metoder. När vårdbolaget Vaccindirekt hade 360 doser över i Stockholm vaccinerade man till exempel brandmän. 20 doser kom dock att slängas och regionen utreder nu vårdbolaget om varför det blev så många doser över.
Även den paus för vaccinering med Astra Zenecas vaccin som rådde i mars har lett till att doser fått kasseras, bland annat i Region Västra Götaland. I Region Södermanland kasserade man också doser när man tillfälligt stoppade personalvaccineringen med samma vaccin i februari.
”Vi var mitt i en vaccinering. Vid det tillfället hade vi hunnit dra upp cirka 100 doser som blev obrukbara.”, skriver Maria E Karlsson, regionens kommunikationsdirektör i ett mejl.