Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/misstankar-om-bidragsbrott-okade-med-74-procent-under-2020/

Sverige

Misstankar om bidragsbrott ökade med 74 procent under 2020

Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet brottsmisstankar ökade under 2020, där förmögenhetsbrott stod för den största ökningen, följt av sexualbrott. Sexuellt utnyttjande av barn ökade mest inom den kategorin. Det framgår i Åklagarmyndighetens redovisning till regeringen.

Inom kategorin förmögenhetsbrott ökade bidragsbrotten med 74 procent under 2020, jämfört med året innan, och står därmed för den största enskilda ökningen av inkomna brottsmisstankar. Ökningen kan delvis bero på att myndigheter har ökat resurserna mot bidragsbrott, vilket resulterat i fler ärenden från polisen.

– Vi har inte brutit ned bidragsbrotten mer i vår statistik, men det handlar om utbetalningar från Försäkringskassan, säger Petra Lundh, riksåklagare.

Resurskrävande brott ökade med 15 procent, där sexualbrott ökade mest inom det området. Till resurskrävande brott hör mord, dråp, misshandel, sexualbrott, rån och allvarligare narkotikabrott.

Ökningen av resurskrävande brott är en trend sedan några år tillbaka.

– Om man tittar från 2017 så har resurskrävande brott ökat med nästan 40 procent. Det är framför allt allvarliga brott som ökar. När det gäller mord, dråp, sprängningar och skjutningar, är det en ökning vi ser. Det återspeglar sig också i statistiken.

Sammanlagt ökade antalet inkomna brottsmisstankar med ungefär fem procent under 2020. Inom sexualbrott handlar den största ökningen om sexualbrott mot barn.

– Vi ser att det har ökat mycket under 2020, ungefär 20 procent. Nästan hälften är våldtäkt och lite mer än hälften är övrigt, framför allt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Enligt Petra Lundh var det 900 brottsmisstankar om utnyttjande av barn för sexuell posering under 2019. Året därpå steg den siffran till 1.500 brottsmisstankar.

Det går inte att fastställa vilka brott som är direkt kopplade till pandemin enligt Petra Lundh. Däremot har brott på internet ökat i pandemins spår, där sexualbrott mot barn är ett exempel på det.

– Jag tänker också att misshandel på krogen, alltså misshandelsbrott utomhus har gått ner för personer har vart ute i mindre omfattning, men det är svårt att dra långtgående slutsatser, säger Petra Lundh.

Inkomna brottsmisstankar kategoriseras i tio olika brottsgrupper. I samtliga brottsgrupper förutom tillgreppsbrott ökade antalet inkomna misstankar om brott sedan 2019.

Åklagarmyndigheten skriver i sitt pressmeddelande att arbetsbelastningen har varit alltför hög under året som gått – men att fler personer rekryterades under 2020. Åklagarmyndigheten räknar också med nyrekryteringar de kommande åren.

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt