Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 00:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/misstankt-hogerextremist-tillverkade-3d-printade-vapen/

SVERIGE

Misstänkt högerextremist tillverkade 3D-printade vapen

Foto: Magnus Hallgren

Den 25-årige man som sedan tidigare sitter häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse ska ha tillverkat skjutvapen med hjälp av 3D-printade komponenter.

Mannen har enligt en tidigare dom varit aktiv i nazistiska NMR.

– Nu omhäktades han för förberedelse till grovt vapenbrott, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

Mannen greps av Säpo i november efter ett tillslag mot en bostad i Västra Götaland och han häktades misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt åklagare hade mannen material i sin ägo som kan användas för att framställa en sprängladdning.

25-åringen har enligt en misshandelsdom från 2018 varit aktiv i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

På torsdagen omhäktades han och flera brottsmisstankar har nu tillkommit.

– Jag kan säga att redan i december så omhäktades han för grovt vapenbrott avseende ett vapen. Nu omhäktades han för förberedelse till grovt vapenbrott. Det jag kan kommentera är att det delvis är 3D-printade vapen, ett som är enligt vår uppfattning är funktionellt och färdigt och ett som har påbörjats, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

Mannen tidigare ansökt om licens för jaktvapen, men fått avslag med hänvisning till hans koppling till NMR och misshandeln.

Enligt åklagaren har han tillverkat enhandsvapen av en typ som kallas ”FGC”-vapen, en förkortning av ”fuck gun control”.

– Allmänt sett kan man väl säga den här typen av vapen innebär att man vill undgå viss vapenlagstiftning i vissa länder, säger han.

Vad gäller mannens kopplingar till den högerextrema miljön i Sverige är Hans-Jörgen Hanström fåordig, men han bekräftar för DN att sådana kopplingar fortsatt utreds.

Under sin tid i häktet har 25-åringen genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning, eller liten sinnesundersökning, men resultatet av denna är belagd med sekretess.

– Det finns en sådan, men den vill jag inte kommentera, säger Hans-Jörgen Hanström.

Att utredningen av de misstänkta brotten drar ut på tiden har enligt åklagaren att göra med att en stor mängd föremål har skickats till polisens nationella forensiska centrum, NFC, för analys.

– Jag begärde en månad här nu, men det kommer inte att räcka. Den största anledningen är att NFC har fått så mycket material från oss att de inte kommer att klara av det här på en månad, säger han.

Ytterligare en person har hämtats in till förhör i ärendet. Denna delgavs misstanke om brott, men försattes sedan på fri fot.

DN har varit i kontakt med den häktade 25-åringens advokat Thomas Ört, som dock inte vill uttala sig om ärendet.

– Jag vill inte lämna några kommentarer vare sig om inställning till brott eller om inställning till fortsatt häktning, och det beror helt enkelt på klientintresse och advokatsekretess. Jag tror inte att det är i min klients intresse att synas i media, säger Tomas Ört.

Läs mer:

Man i 25-årsåldern häktad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt