Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/misstankt-koranbranning-i-rosengard/

Sverige

Misstänkt koranbränning i Rosengård

Demonstrationer i Malmö i slutet av augusti efter en koranbränning i Rosengård.
Demonstrationer i Malmö i slutet av augusti efter en koranbränning i Rosengård. Foto: TT

Polis ryckte ut på fredagsmorgonen på ett larm om att någon bränt koranen i Rosengård. När det hände förrförra helgen inleddes förundersökning om hets mot folkgrupp.

På fredagen begärdes en man häktad misstänkt för våldsamt upplopp den 28 augusti.

Larmet om koranbränningen kom klockan 8.05 och polisen har sedan dess vidtagit de åtgärder som man anser vara lämpliga för att få tag i någon gärningsman. Anmälan är inte skriven än, men tidigare liknande fall har utretts som hets mot folkgrupp.

– Vittnen ska ha sett en eller flera personer som tänt eld på koranen på Bennets väg och sedan lämnat platsen, säger Sara Andersson på polisens ledningscentral i region Syd.

För två veckor sedan uppmärksammades gatukonstnären Dan Parks plan att hålla en antimuslimsk manifestation där den danska högerextremisten Rasmus Paludan skulle bränna koranen. Tidigt fanns en oro att det skulle urarta, varför kommunen, polisen och muslimska församlingar arbetade med frågan hela veckan.

Tillstånd nekades, men mötet hölls likväl. Någon brände koranen och andra sparkade runt på koranen på Stortorget. Ett femtontal personer frihetsberövades för å ena sidan bland annat skadegörelse, å andra sidan hets mot folkgrupp.

På fredagen begärde åklagaren en av personerna häktad misstänkt för våldsamt upplopp och blåljussabotage.

- Jag bedömer att det föreligger sannolika skäl att den person jag har begärt häktad har deltagit i det våldsamma upploppet. Han är även misstänkt för flera fall av blåljussabotage. Eftersom jag bedömer att det finns en risk att han fortsätter sin brottslighet och att han undanröjer bevis så begärs han häktad, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr i ett pressmeddelande.

Under veckan har ytterligare två personer varit anhållna men är nu försatta på fri fot.

Sedan händelserna den 28 augusti i Malmö har polis och åklagare arbetat med att utreda vilka brott som begåtts och vem som kan misstänkas, bland annat med vittnesförhör och att granska filmmaterial och att dokumentera de ingripande polisernas berättelser.

Åklagaren utesluter inte att ytterligare personer kan komma att frihetsberövas.

Det högerextrema Stram kurs ansökte i förra veckan också om att på lördag demonstrera mot islam och bränna koranen i Botkyrka, Tensta, Akalla, Sollentuna och Upplands Väsby. Detta avslogs på torsdagen, liksom en ansökan om motdemonstration på Medborgarplatsen, men polisen har förstärkt sin yttre närvaro i det fall oroligheter som de i Malmö skulle uppstå.

Läs mer:

Högerextremister planerar att bränna koranen i Stockholm

”Kända bråkmakare bakom upploppet i Malmö”

Niklas Orrenius: Låt inte bråkmakarna skymma kärleken som också finns i Malmö

Ämnen i artikeln

Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt