Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/misstankta-mannen-tros-ha-levt-pa-kvinnans-pension/

SVERIGE

Misstänkta mannen tros ha levt på kvinnans pension

Den avlidna kvinnan hittades i en frys i Värmland i mars.
Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Den man som misstänks ha förvarat en kvinna i sin frys i Värmland misstänks också för att ha levt på hennes pension i flera år - till ett värde på 1,3 miljoner kronor.

Åklagare Linda Karlsson säger även att utredningen lyckats få fram ett mer exakt dödsdatum.

Kvinnan hittades död i en frysbox i mannens bostad i värmländska Årjäng i mitten av mars. Kort därefter häktades mannen, som är i 55-årsåldern och tidigare har varit sambo med kvinnan, misstänkt för brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott. Initialt gällde brottsmisstankarna från den 1 september 2018 till och med 16 mars 2022.

Nu meddelar åklagare Linda Karlsson att tidsperioden utvidgats, då utredningen tyder på att kvinnan dött den 12 januari 2018.

– Vi har utrett när dödstillfället har varit och det är datumet vi kommit fram till. Exakt varför vi kom till den slutsatsen vill jag inte kommentera i nuläget, säger hon.

I mars meddelade advokat Stefan Liliebäck att mannen erkänt misstankarna om gravfridsbrott och brott mot griftefriden.

Mannen är sedan tidigare även misstänk för mord och på fredagen meddelade åklagaren att han även är misstänkt för grovt bedrägeri. Enligt åklagaren ska mannen ha haft tillgång till den avlidna kvinnans konton och tagit del av den pension som kommit in från den norska pensionsmyndigheten till hennes konto. Sammanlagt tros mannen ha kommit över cirka 1,3 miljoner kronor.

– Pengarna har landet på hennes konto och utredningen visar att den misstänkte har använt sig av dem. Det här har pågått från januari 2018 till februari 2023, säger Linda Karlsson.

Mannen nekar till anklagelserna.

Obduktionsrapporten är inte helt färdig ännu och åklagaren tror att det kommer ytterligare ett par veckor innan dödsorsaken fastställts.

Både den misstänkta mannen och den avlidna kvinnan är norska medborgare, som flyttade tillsammans till Årjäng. 2019 var anhöriga till den döda kvinnan i kontakt med svensk polis, då de inte kunnat nå kvinnan under en längre tid.

Den misstänkta mannen omhäktades på fredagen. I samband med det förlängdes också tiden innan åtal måste vara väckt med ytterligare två veckor.

– Vi har en hel del utredningsåtgärder kvar. Exakt vad det är vill jag inte gå in på, men vi räknar med att det kommer ta minst en månad till, säger Linda Karlsson.

Läs mer:

Mannens advokat: ”Har erkänt att han lagt kroppen i frysen 2018”

Kvinna hittats död i Värmland – man anhållen