Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/misstankta-tonaringen-var-van-med-eslov-garningsmannen/

SVERIGE

Misstänkta tonåringen var vän med Eslöv-gärningsmannen

Bild 1 av 2 Polis på plats i Kristianstad efter knivdådet på måndagen.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 2
Foto: Anders Hansson

Den 16-åring som misstänks för en skolattack i Kristianstad var nära vän med gärningsmannen bakom skolattacken i Eslöv i augusti förra året.

”Vi är som blodsbröder och delar allt tillsammans”, säger pojken som dömdes för dådet i Eslöv i ett förhör med polis.

Den 16-åring som misstänks för att ha knivskurit två personer på en skola i Kristianstad på måndagen var vän med den 15-åriga pojke som i augusti knivhögg en lärare på sin skola i Eslöv. 15-åringen dömdes i december till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för bland annat för mordförsök, grovt olaga hot och brott mot knivlagen.

– Vi bekräftar att den misstänkta gärningsmannen i Kristianstad förekommer i Eslövsutredningen, han är hörd där. Mer än så vill vi inte gå in på, vad det innebär eller betyder, säger Thomas Johansson, polisens kommunikatör.

16-åringen förhördes av polisen efter skolattacken i Eslöv. I de förhören berättar den nu misstänkte pojken om sin relation med gärningsmannen. De lärde känna varandra genom ett datorspel för fem-sex år sedan, och har sedan dess umgåtts både online och träffats i verkligheten. De beskriver båda sin relation som att de var bästa vänner, de pratade varje dag och träffades ibland. I det manifest som gärningsmannen i Eslöv skrev inför den skolattack han genomförde i augusti riktar han ett ”special thanks” till bland annat 16-åringen.

”Vi är som ”blodsbröder och delar allt tillsammans”, säger gärningsmannen bakom dådet i Eslöv till polisen när han beskriver sin och 16-åringens vänskap.

Eftersom 16-åringen förekom i Eslövsutredningen och delade intresset med 15-åringen – har polisen på något sätt gått vidare med det?

– Vi är i ett läge i förundersökningen där vi håller på och samlar in uppgifter ganska brett. Även om vi inte haft förundersökningssekretess hade det varit för tidigt för oss att säga något om detta, säger Thomas Johansson.

Kan du säga något om de likheter som finns mellan de bägge dåden – som att de skedde i samband med terminsstart och båda spelade musik.

– Naturligtvis är det sådant man tittar på i förundersökningen, självklart görs det. Men det hände igår, vi är mitt uppe i det, vi har gjort en stor mängd förhör och fortsätter med förhör, vi är i ett insamlingsskede i förundersökningen.

16-åringens kontakt med gärningsmannen i Eslöv upphörde några månader innan sommarens skolattack, efter att 16-åringens mamma reagerat på kommunikationen, uppger hon i förhör med polisen.

Men när 16-åringen såg på nyheterna att det hade skett ett våldsdåd på en skola i Eslöv förstod han direkt att det var vännen som var gärningsman. 16-åringen säger till polisen att de brukade skämta om massmord, nazism och rasism och hade samma mörka humor. De delade videos av riktiga mord med varandra och såg på filmer från moskédåden i Nya Zeeland.

I samband med utredningen av dådet i Eslöv, i september förra året, gjorde polisen en husrannsakan hemma hos 16-åringen. I den gjordes flera beslag: Bland annat togs en dator, en telefon och spelkonsoler med för att undersökas av polisens IT-forensiker. De hittade dock inget av intresse för utredningen.

– Det gjordes husrannsakan men det fanns ingen misstanke om brott i det, säger Thomas Johansson, polisens kommunikatör.

Pojken bakom attacken i Eslöv uppgav i förhör efteråt att han planerat attacken tillsammans med andra, och att andra liknande attacker kan komma att äga rum. På en fråga om 16-åringen var involverad i detta sa han ”Ingen kommentar”.

16-åringen anhölls på måndagen misstänkt för mordförsök. Hans advokat vill i nuläget inte uppge hur han ställer sig till misstankarna.

Läs mer:

Tonåring allvarligt skadad i knivdåd på gymnasieskola

15-åringen livesände skolattacken i Eslöv – hotade att skjuta polisen

”Jag hörde bara ett skrik, sedan gick larmet och så hörde vi två skott”

Ämnen i artikeln

Kristianstad
Eslöv
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt