Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/moderaterna-vill-aterkalla-fler-uppehallstillstand/

SVERIGE

Moderaterna vill återkalla fler uppehållstillstånd

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Foto: Anders Wiklund/TT

Moderaterna vill återkalla fler uppehållstillstånd än vad som sker i dag. Personer som har fått skydd i Sverige och sedan besöker sitt hemland bör utredas, säger Maria Malmer Stenergard (M) till Sveriges Radio Ekot.

Fler bör bli av med sitt uppehållstillstånd efter att de besökt och semestrat i sina hemländer som man flytt ifrån, konstaterar Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, i Ekots lördagsintervju.

– Jag tycker att det väcker frågan om vi verkligen ger uppehållstillstånd till rätt personer. För om det är så att man väljer att åka tillbaka och semestra i det land som man har sökt skydd ifrån, då kanske man inte haft de skyddsskäl som man en gång hävdade, säger hon till Ekot.

Migrationsverket kan i dagsläget återkalla uppehållstillstånd, men det krävs synnerliga skäl för de personer som befunnit sig i Sverige i fyra år. Det är en regel som partiet nu vill ta bort för att personer som har varit längre i Sverige ska få sina uppehållstillstånd indragna.

Moderaterna tror att personer kan ha lämnat felaktiga uppgifter som skäl i sina asylansökningar – något som är anledning för migrationsverket att pröva betydligt fler fall, enligt Maria Malmer Stenergard.

Partiet vill även att andra myndigheter ska hjälpa till för att upptäcka personer som reser till sina hemländer.

– Det bör utredas om andra myndigheter som socialtjänsten ska ha skyldighet att informera migrationsverket eller få möjlighet att göra det då vi har stora sekretesshinder i dag, säger hon.

Danmark var först i Europa att börja dra tillbaka uppehållstillstånd för syriska flyktingar. I början av året fick 94 syrier bosatta i Danmark besked om att de inte längre hade rätt att leva i landet efter att danska myndigheter klassat provinsen Rif i Syrien som säker att återvända till.

Att den danska regeringen börjat dra in skyddet för syriska flyktingar har kritiserats av bland FN:s flyktingorgan UNHCR och Amnesty International som menar att de som återvänder riskerar få sina mänskliga rättigheter kränkta.

Läs mer: Saeed Alnahhal: Syriska flyktingar kritiserar landsmän som skryter om semestrar i hemlandet

Läs även: Danmark först i Europa att dra tillbaka uppehållstillstånd för syriska flyktingar

Ämnen i artikeln

FN
Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt