Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mona-sahlin-jag-tankte-inte-att-jag-agerade-brottsligt/

59 sek. Nu berättar Mona Sahlin om hur makten och viljan att nå den påverkade henne.
SVENSK POLITIK

Mona Sahlin: Jag tänkte inte att jag agerade brottsligt

I maj 2016 avslöjades Mona Sahlin med att ha skrivit osanna löneintyg till sin före detta livvakt och runt nyheten stod en svärm av rykten och obesvarade frågor. Vad var det egentligen som hade hänt?

För DN:s Matilda Voss Gustavsson berättar hon nu om den egna utvaldheten och utsattheten. Om varför just hon har upprepat de beteenden som gång på gång fått tillvaron att rämna.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 24 ”Min ambition är att våga titta nyfiket och förutsättningslöst på tillvaron. Och då blir jag ofta förundrad” säger Mona Sahlin.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 24 I många årtionden var de LO-anslutna arbetarmännen Socialdemokraternas viktigaste bas. I dag skulle Sverigedemokraterna bli största parti, enligt opinionsmätningar. Mona Sahlin är stolt över att hon som nybliven partiledare var först med att ta debatten med Sverigedemokraterna. - Som ett resultat av att de ignorerades fick de på sig offerkoftan och växte ännu mer.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 24 Från uppväxten minns Jenny Sahlin hat och hot: ”En gång hämtades jag från basketträningen för att vi var bombhotade. När vi återvände hem var det märkligt att veta att någon röjt igenom hela huset. Jag gick i fyran och i den åldern börjar rummet bli ens eget. Allt som pågår där känns privat och avgörande. Jag undrade om de öppnat lådan med dagboken.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 24 ”Att ha en begränsad ekonomi skapar såklart mer oro. Men jag känner aldrig att det påverkar min status eller mitt värde. Absolut inte. Avsaknaden av pengar har inte varit mitt problem de senaste åren. Vad som fattats mig är min vilja och geist.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 24 Vännerna Anna Lindh och Mona Sahlin väntar tillsammans på valvakan 1994. ”Vi fick stora möjligheter och uppdrag just för att vi befann oss i en tid av feminism och förändring. Partiet insåg behovet av kvinnor”, berättar Mona Sahlin.  
Foto: Tobias Röstlund/TT
Bild 6 av 24 Via FNL-rörelsen blev Mona Sahlin aktiv i Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU där hon gjorde en spikrak karriär.
Foto: Weine Lexius/TT
Bild 7 av 24 Mona Sahlin minns hur finansministern Gunnar Sträng vid ett tillfälle lutade sig fram och tittade henne i ögonen. Sa att ”det kommer gå bra för dig”: ”för du är illojal på ett lojalt sätt”. - Jag förstod inte då vad han menade men senare såg jag betydelsen. Just min känsla av självklarhet gav mig styrkan att revoltera.
Foto: Tomas Oneborg/TT
Bild 8 av 24 ”Min bok är ett utdraget farväl. Men jag tycker också att jag har saker att säga om hur politiken var och hur den kommit att bli.”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 9 av 24 Mona Sahlin, Anna Lindh och Ulrica Messing vid riksmötet i september 2001.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bild 10 av 24 När Mona Sahlin just tackat ja till jobbet som arbetsmarknadsminister kastades hon in i 90-talets ekonomiska kris. Hon blev den politiker som utåt fick försvara privatiseringarna och avregleringarna.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 24 Att dottern Jenny Sahlin blev småföretagare och hotellägare i just det här samhället började med att hon som tonåring följde med sin mamma till Hultsfredsfestivalen. I många år var Mona Sahlin stamgäst i VIP-tälten.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 12 av 24 ”Rådet vi fick från partiet och säkerhetspolisen var att aldrig prata om rädslan”, säger Mona Sahlin – här på väg till Anna Lindhs minneshögtid i Stockholms Stadshus 2003.
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 13 av 24 I riksdagsvalet 1991 tapetseras Sverige med porträtt av arbetsmarknadsministern Mona Sahlin.   
Foto: Lars Epstein
Bild 14 av 24 År 2007 utsågs Mona Sahlin till partiordförande för Socialdemokraterna, som befann sig i opposition. Hennes fem föregångare – Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson – hade blivit statsministrar direkt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 15 av 24 Mona Sahlin - som efter avgången som partiledare arbetade som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism - under en manifestation mot rasism.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Bild 16 av 24 ”År 2015 gick politiken från ett hundraprocentigt tal om att alla ska med. Till att flyktingar helt plötsligt omvandlats till en diffus antalsfråga. Jag hade önskat att man lyckades ta en saklig diskussion med väljarna om varför människor flyr. Om en fråga som rör mer än bara migration; som handlar om hur vi byggt samhället.”
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 17 av 24 Efter Tobleroneaffären såg sig Mona Sahlin tvungen att lämna regeringen och ta politiskt timeout. Men förlusten fick inte den effekt många förväntade sig.
Foto: Tobias Röstlund/TT
Bild 18 av 24 Mona Sahlin förklarar sina kontokortsaffärer vid en välbesökt presskonferens om Tobleroneaffären 1995.
Foto: Tobias Röstlund/TT
Bild 19 av 24 När partiet försvunnit har den andra familjen växt sig allt starkare. ”Mina närmsta har betytt allt. Bara att det funnits en vardag i skräcken som jag upplevt. Att få frågor som; såg du den filmen? Eller, från barnbarnet: ska vi läsa en bok?”
Foto: Eva Tedesjö
Bild 20 av 24 1982 klev Mona Sahlin, då 25 år, in i riksdagen som den yngsta i kammaren.
Foto: Jonny Graan/TT
Bild 21 av 24 Som partiledare förordade Mona Sahlin en allians med Miljöpartiet. Många menar att det var hon som stakade ut den väg som Socialdemokratin och Stefan Löfven tog efter hennes sorti.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bild 22 av 24 Mona Sahlin tittar på när barnbarnet Tyra tränar fotboll. Hon är en populär mormor, och redo att bli pensionär, säger dottern Jenny Sahlin.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 23 av 24 ”Jag förstår att jag är ett stort problem för Socialdemokraterna” säger Mona Sahlin – som inte önskar ta sig tillbaka till politiken.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 24 av 24 ”Snart ska jag vara med på tv och då kommer de fråga mig vilken titel som ska skrivas under namnraden. Och jag vet inte.”
Foto: Eva Tedesjö