Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-16 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mordade-16-aringens-mamma-vadjar-om-svar-jag-undrar-var-huvudpersonen-ar/

SVERIGE

Mördade 16-åringens mamma vädjar om svar: ”Jag undrar var huvudpersonen är”

Mördade Elias Sheikhs mamma Hiba Ismail uttryckte inför poliser på plats i tingsrätten sin förtvivlan över att huvudpersonerna bakom mordet inte får stå till svars.
Mördade Elias Sheikhs mamma Hiba Ismail uttryckte inför poliser på plats i tingsrätten sin förtvivlan över att huvudpersonerna bakom mordet inte får stå till svars. Foto: Tomas Ohlsson

Där sitter två tonårskompisar, kortklippta och i var sin vit sweatshirt – åtalade för att ha deltagit i mordet på 16-årige Elias Sheikh.

Men en av skyttarna i det märkliga rättsfallet saknas i rättssalen i Göteborg.

– Jag undrar också var huvudpersonen bakom det här är, och alla andra som var med. Det känns bara så... så orättvist, säger Elias mamma Hiba Ismail.

Hon och Elias Sheikhs storasyster inväntade inledningen av rättegången tillsammans med några kvinnliga släktingar i sofforna i tingsrättens entréhall.

Nu skulle en av stadsdelen Biskopsgårdens många av gängvåld plågade mammor åtminstone få veta lite mer om vad som hände hennes pojke den 11 mars i fjol – och varför. Det var i alla fall en, möjligen naiv, förhoppning.

LÄS MER: Gåtan mitt i gängkriget: Varför sköts 16-årige Elias till döds?

För de två killar som till slut åtalats för sina misstänkta roller i dådet förnekar all inblandning, trots många och långa förhör. Och en av de två maskerade skyttarna som avlossade kulorna mot Elias Sheikh och hans flickvän där de satt intill varandra i en paviljong på skolgården, har åklagaren inte kunnat identifiera så pass att det räckt för åtal.

Här är paviljongen via Nya Skolan i Länsmansgården i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg där 16-årige Elias Sheikh 11 mars i fjol sköts till döds av två maskerade killar. Hans flickvän skadades allvarligt.
Här är paviljongen via Nya Skolan i Länsmansgården i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg där 16-årige Elias Sheikh 11 mars i fjol sköts till döds av två maskerade killar. Hans flickvän skadades allvarligt. Foto: Privat, Veronika Ljung-Nielsen

Det som skiljer ut denna prövning i Göteborgs tingsrätt från de flesta andra där gängmedlemmar står inför rätta, är att måltavlan enligt polisens information inte varit inblandad i någon som helst kriminalitet. En ordningsam kille som gjorde bra ifrån sig i skolan.

Hur polisen än vridit och vänt på fallet är det enda möjliga motiv som framträtt att skyttarna kanske var ute efter att på något sätt straffa 16-åringens äldste bror, som enligt polisen har haft en framträdande roll i det kriminella nätverket ”Biskopsgården Södras” främsta fiendegruppering, ”Norra”.

Mördarna på cykel på väg mot mordplatsen som de såg ut på en av övervakningskamerorna i området.
Mördarna på cykel på väg mot mordplatsen som de såg ut på en av övervakningskamerorna i området. Foto: Polisen/Övervakningskamera

Även om ytterligare en ung man kopplad till ”Södra”-nätverket tidigare har suttit häktad misstänkt för mord är det nu alltså enbart en av de misstänkta skyttarna som sitter på de åtalades bänk. Den andre personen är misstänkt för medhjälp genom att han enligt polisens utredning ska ha hanterat de cyklar som skyttarna transporterade sig med.

LÄS MER: Hälsoapp används som bevis – registrerade den misstänktes rörelser

Men även om rättegången nu alltså inletts gjorde kammaråklagare Thomas Willén en tydlig markering när han gick igenom sin stämningsansökan:

– Det pågår fortfarande en förundersökning här, eftersom det är ett kallt fall, sa han till rätten.

För DN förklarar han vad han menar:

– Det här är ett fortsatt spaningsärende. Vi har ju bara en åtalad för mord. Eftersom det är ett så pass allvarligt brott kan vi inte stänga fallet. Kanske kan vi hoppas på att ny teknik eller annat kan ge något.

Mördade Elias Sheikhs mamma Hiba Ismail väntar på att rättegången ska inledas.
Mördade Elias Sheikhs mamma Hiba Ismail väntar på att rättegången ska inledas. Foto: Tomas Ohlsson

Men Elias Sheikhs mamma Hiba Ismails frustration sträcker sig längre än så. Hon tänker att här måste finnas ännu fler inblandade.

– Var är huvudpersonen bakom det här? Var är alla andra? Det känns bara så orättvist, säger hon till DN.

Elias Sheikhs flickvän skadades allvarligt i dådet – och förlorade ett år i skolan. I hennes skadeståndsanspråk ingår därför bland annat just ”förlust av ett skolår”. Enligt Trafikskadenämndens tabeller ska ett sådant ersättas med 50 000 kronor.

Bara den ene av de åtalade, 19-åringen som misstänks för att ha ordnat med skyttarnas cyklar, satt med i rättssalen under måndagen. Hans i dag 17 år gamle kompis som åtalats för mord deltog via videolänk, med sin mamma sittande intill sig. Förhören med dem båda och alla vittnen kommer att hållas bakom stängda dörrar med hänvisning till de åtalades låga ålder. Båda två nekar till brott.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Göteborg

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt