Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mordade-pojkens-syster-han-tog-var-livsgnista/

Sverige

Mördade pojkens syster: ”Han tog vår livsgnista”

Blommor och ljus på mordplatsen i oktober 2004.
Blommor och ljus på mordplatsen i oktober 2004. Foto: Åsa Sjöström

Åttaåriga Mohammad Ammouri gick alltid till skolan med sin 13-åriga syster. Men inte den 19 oktober för nästan 16 år sedan. Den morgonen fick systern se sin lillebror ligga på gatan.

– Jag kände igen hans skor, men jag ville inte tro att det var han, säger systern i rätten.

För första gången fick de anhöriga möta den åtalade Daniel Nyqvist som har erkänt att han tog livet av Mohammad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56, i Linköping den 19 oktober 2004.

Läs mer: Åtalad i Linköping nekar till morden – erkänner dråp

Det blev en känslosam huvudförhandling där offrens familjer fick berätta om morgonen innan Anna-Lena Svenson och Mohammad Ammouri lämnade sina hem.

– Vi åt en sen frukost och pratade om vad vi skulle göra i helgen, säger Anna-Lena Svensons man.

Det sista samtalet handlade om dotterns förlovning och planer om en förlovningsmiddag.

Hela Mohammad Ammouris familj berättade för domstolen om en stor sorg och ett fruktansvärt lidande. Mohammads föräldrar hade ibland svårt att sätta orden på hur deras liv blev efter mordet på sin åttaåriga son.

– Han var allt. Han var skrattet. Han var glädjen. Han var energin. Alla skojade med honom och han skojade med alla, säger pappan.

En av Mohammads systrar berättar att från att ha varit en stark etablerad familj blev de en familj som var tvungen att börja om på nytt.

– Vi fick en massa hot från okända människor och vi var tvungna att flytta. Vi barn gick inte till skolan på ett år. Min pappa hade svårt att hitta jobb och var helt förstörd och min mamma också, säger en av systrarna i rätten.

Den syster som alltid gick till skolan med Mohammad hördes via telefon.

– Det var första gången Mohammad gick utan mig, vi hade alla försovit oss den morgonen.

Hon berättar att lillebror kom iväg före. Fem minuter senare sprang hon efter.

– På Åsgatan ser jag en pojke som ligger på gatan. Jag kände igen hans skor, men jag ville inte tro att det var han.

Hon berättar vidare att hon sprang hem och berättade för sin mamma vad hon hade sett. Mamman tröstade och sa att Mohammad var i skolan.

– Jag satt och tänkte på honom hela tiden och jag bad min lärare att kolla med Mohammads lärare om han är i skolan. Jag föll ihop när hon sa att han inte var där.

Systern berättar att livet förändrades drastiskt och hon hamnade i en svår depression. Att det är först nu efter nästan 16 år livet börjar bli bättre.

– Det fanns en period då jag inte kunde ta hand om mina barn.

På frågan hur Daniel Nyqvist påverkat familjens liv säger systern:

– Han tog vår livsgnista. Han begravde oss levande.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt