Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mordatalade-kvinnan-det-var-bara-en-olyckshandelse/

SVERIGE

Mordåtalade kvinnan: ”Det var bara en olyckshändelse”

Bild ur förundersökningen som visar hur 20-åringen köper ett lakan, bensin och våtservetter den 16 oktober.
Foto: Polisen

En av kvinnorna som åtalats för att ha mördat 21-åriga Tove beskriver det som skedde som en olyckshändelse.

– Det var ju inte meningen att hon skulle dö, säger 20-åringen i förhör.

Åklagaren har en annan bild och åtalar de båda kvinnorna för att tillsammans ha försökt mörda Tove.

Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda i oktober och hittades död två veckor senare. Först nekade de två kvinnorna helt till att ha haft något med hennes försvinnande att göra, men när 20-åringen senare pressas av utredarna ger hon sin bild av hur Tove dog, visar utdrag ur den omfattande utredningen.

I ett förhör i slutet av december berättar 20-åringen slutligen att de började bråka i lägenheten. Hon säger att hon efter att ha blivit knuffad fällde Tove så att hon ramlade bakåt, varefter 20-åringen satte sig grensle över Tove.

– Då tar jag mina händer om Toves hals och trycker till. Och sen rycker Tove till typ och hostar och då blir jag förskräckt liksom och släpper.

Spår av granbarr i den misstänkta 20-åringens säng. Ett lakan ska ha använts för att flytta på Toves kropp.
Foto: Polisen

Hon säger sedan att hon ”på något sätt förstår” att Tove är död.

– Och då får jag total panik. Jag visste liksom inte riktigt vad jag skulle göra.

Det ”är fruktansvärt” och blev ”jättefel”, tillägger 20-åringen, som däremot förnekar mord. Enligt henne deltar den 18-årige vännen genom att hålla i Toves händer under bråket, något 18-åringen säger inte stämmer.

Även 18-åringen förnekar mord, men har medgett att hon hjälpt till att flytta kroppen.

I förhör säger 18-åringen att 20-åringen knuffade Tove och sedan ströp henne till döds. Hon beskriver sedan att hon somnade, men att hon blev väckt av 20-åringen som bad om hjälp med att flytta kroppen.

Kvinnorna bar tillsammans ut kroppen ur lägenheten med hjälp av ett lakan och förde den med bil till skogsområdet.

Tända ljus i skogsområdet där Tove hittades död.
Foto: Lina Alriksson

– Det var väldigt, väldigt, väldigt tungt så att jag, jag trillade och började gråta. Jag tyckte det var fruktansvärt men jag hade inget val så jag var tvungen att kämpa, säger 20-åringen i förhör.

Därefter tog hon handsprit och en bit kartong med sig och tände på kroppen medan 18-åringen satt kvar i bilen. Senare samma dygn åkte 20-åringen tillbaka ensam för att tända på ytterligare en gång, efter att ha köpt små flaskor med bensin i en affär.

Kvinnorna åtalades på fredagen för mord och grovt gravfridsbrott, för att ”gemensamt och i samförstånd ha begått gärningarna”, enligt åklagaren Adam Rullman.

Den 20-åriga kvinnan åtalas även för skadegörelse efter att i januari 2022 ha tänt på fasaden på ett hus där Tove bodde.

I hennes telefon har polisen hittat sökningar på internet på bland annat ”bränna inne någon” och ”smidigt bränna inne folk”. I förhör vill 20-åringen inte kommentera saken.

Läs mer: Två kvinnor åtalas för mord på Tove i Vetlanda