Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mordatalade-sonen-brot-ihop-nar-videon-pa-hans-mamma-visades-i-ratten/

SVERIGE

Mordåtalade sonen bröt ihop när videon på hans mamma visades i rätten

Den åtalade 22-åringens advokat, Maria Sanner, säger att mannen inte haft som mål att döda sin mamma.
Foto: Tomas Ohlsson

På onsdagen inleddes rättegången om det uppmärksammade bilmordet i Göteborg i somras. När åklagaren visade videoklipp på den mördade kvinnan, de båda mordåtalade brödernas mamma, började den äldre brodern gråta i rättssalen.

Mannens advokat, Maria Sanner, hävdar att 22-åringen inte haft som mål att döda sin mor.

– Det var en ren olyckshändelse, säger hon.

Den yngre brodern, 17 år gammal, satt med ryggen vänd mot åskådarna. Den äldre, 22 år, satt med koncentrerat ansiktsuttryck medan åtalspunkterna lästes upp. Hans uttryck ändrades knappt – förrän hans mammas ansikte dök upp på skärmarna i ett videoklipp inspelat före hennes död. Då gömde han sitt ansikte i händerna, började gråta och sträckte sig efter en låda med näsdukar.

Samtliga videoklipp som åklagaren spelade upp under sin sakframställan på rättegångens första dag var tidigare livesändningar – en glimt av den infekterade släktkonflikt som åklagaren menar lett fram till att en 38-årig kvinna och den man hon inlett en relation med blev påkörda på Hisingen den 30 juli, och att kvinnan dog.

Både offren och de åtalade är romer. I ett av klippen deklarerade kvinnan för första gången öppet, med händerna placerade på en bibel, att hon var färdig med de nu mordåtalade brödernas far, att hon inte längre älskade honom, och att han ”kvävt henne psykiskt” under deras förhållande.

Videoklippet följdes av några av de kommentarer som skrivits när livesändningarna pågick, bland annat av kvinnans yngre son och flertalet andra släktingar. Kvinnan anklagades för att vara lösaktig och benämndes ”äcklig hora”, och ”DU ÄR SOM EN DRIVE IN”.

Den yngre sonen skriver vid ett tillfälle ”ska du berätta din livshistoria hora, jag kan komma där du är och slå huvud hora”.

Kommentarsfältet utgörs till allra största del av fördömanden av kvinnan och det faktum att hon valt att inleda ett nytt förhållande med en man som släkten inte godkänt.

Åklagaren visade också en livesändning som ska ha sänts precis efter en av kvinnans egna sändningar. Videon visar hur två män uppsöker kvinnans lägenhet, där hon befann sig tillsammans med sin nye partner. De två männen lutar ett baseballträ mot dörren och uppmanar paret att öppna.

Åklagare Hediye Kurt säger att hedersmotivet är utmärkande för målet.
Foto: Tomas Ohlsson

Åklagare Hediye Kurt har tidigare hävdat att hedersmotiv är särskilt utmärkande för målet, och har i en intervju med DN sagt:

– Målsäganden, mamman till bröderna, inleder en relation med den andra målsäganden. Mamman gör också klart att hon gör slut med barnens pappa, men det accepteras inte, och detta gör att det skapas konflikter inom familjen och släkten. Och det är det som i slutändan leder till påkörningen.

Den äldre broderns advokat, Maria Sanner, hävdar att hennes klient inte haft någon intention att döda modern:

– Det är han som har kört den här bilen, men han har inte menat att han ska döda någon det var inte meningen att han skulle skada sin mamma överhuvud taget. Det var en ren olyckshändelse, säger hon.

Tanken var i stället att köra på och skada kvinnans nya man, säger hon, och dådet ska ha varit ett infall.

– Det var inte planerat, det här kom han på precis kort inför det som hände, säger hon.

Maria Sanner är den äldre broderns advokat.
Foto: Tomas Ohlsson

Maria Sanner vill inte ytterligare utveckla 22-åringens motiv för dådet, utan säger att hon kommer att redogöra för mannens syn på händelsen under den egna sakframställan.

– Han tillbakavisar definitivt att orsaken till detta skulle ha att göra med hur hans mamma valde att leva sitt liv.

Den yngre brodern förnekar gärningen i sin helhet. Han medger att han suttit i bilen, men uppger att han inte varit införstådd i vad den äldre brodern tänkte göra.

Rättegången fortsatte med att fler klipp spelades upp från dagarna som ledde fram till att kvinnan dödades. Filmerna visar bland annat brödernas farmor och farfar, som står åtalade för skyddande av brottsling. Båda två fördömer kvinnans nya relation. Farfadern säger tvetydigt i ett klipp å ena sidan att han ”lämnar öppen väg” för kvinnan att inleda en ny relation, å andra sidan att han ska spräcka hennes skalle om hon hälsar på hemma hos dem.

Brödernas farfar fick ett utbrott under förhandlingarna och var nära att föras ut ur rättssalen. Detta efter att ha lyssnat på en film där den avlidna kvinnan pratar om honom, och bland annat säger att han gjort närmanden mot henne och varit intresserad av henne sexuellt.

Rättegången är planerad att pågå i tolv dagar sammanlagt, och avslutas den 29 april.