Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/mordoffret-undvek-frolunda-sista-veckorna-i-livet/

SVERIGE

Mordoffret undvek Frölunda sista veckorna i livet

DN träffade den mördade mannen och hans vänner i Frölunda för tre år sedan.
Foto: Tomas Ohlsson

Den 22-årige mannen sköts till döds på en frisersalong i Göteborg förra sommaren.

När DN träffade honom för tre år sedan var stadsdelen Frölunda synonymt med broderskap och kärlek för honom – men veckorna före mordet undvek han att vistas i området och gick endast ut korta stunder om kvällarna.

Nu ställs två personer med kopplingar till hans gamla kretsar inför rätta för inblandning i dödsskjutningen.

Det var mörkt och slaskigt ute. Vi fick ett meddelande om att vänta utanför köpcentret på Frölunda torg. Tjugo minuter senare började de dyka upp en efter en, klädda i mörka vinterjackor och mössor.

De gjorde sitt bästa för att verka avspända, men blyga skratt avslöjade en viss nervositet. Det var en brokig skara killar, mellan 15 och 20 år gamla, samt en man i 30-årsåldern som agerade som deras ledare.

Bland dem – en storväxt kille med vaken blick. Han var 20 år gammal då. Två år senare skulle han skjutas till döds i en frisersalong i Göteborg.

Vi träffades vid torget med anledning av att deras vänner stod åtalade misstänkta för att ha satt eld på ett 70-tal bilar i Frölunda. Av polisen beskrevs vännerna som svansen till kriminella gäng på Frölunda torg – inte grovt kriminella men i riskzonen.

Vännerna som DN träffade i Frölunda var en brokig skara ungdomar i olika åldrar.
Foto: Tomas Ohlsson

Det de själva helst ville prata om var polisen.

– Vet du hur många gånger de senaste veckorna som folk inte velat komma till Frölunda? När man pratar med vänner och bekanta säger de: Kan vi inte ses utanför Frölunda? Pallar inte att bli stoppade och provocerade, sade den då 20-årige mannen på temat.

Och:

– Kolla bara på poliserna som sköt den där killen med Downs syndrom. Fem skott. Man ser på mils avstånd att det är någon med Downs syndrom!

Vi styrde samtalet till hur det var att växa upp i Västra Frölunda, där utsatta områden samsas med några av Göteborgs mest välmående stadsdelar. Även om det hade han en del att säga.

– Tänk dig, när du kommer tillbaka till skolan efter sommaren och läraren frågar en: Vilka har varit utomlands? Det är bara svenskarna som räcker upp handen. Jag vill också resa!, sa han.

Mannens syn på Frölunda förändrades med tiden. Ett par år senare ville han inte längre ses i området.
Foto: Tomas Ohlsson

Samtidigt stod Frölunda för broderskap och kärlek. Här fanns vännerna – ”bröderna” – och här ställde man upp för varandra i vått och torrt, berättade de. De stöttade vänner som hamnat i rätten, de hjälpte varandras familjer och de skulle aldrig swisha tillbaka varandra för en lunch.

– Det är så vi är här. Man delar på allt. Till och med när min mamma hämtade mat till mig i häktet sa hon: Ge lite till vakterna, sade han.

Vi frågade varför de inte var mer arga över bilbränderna, när de sade sig bry sig så mycket om sitt område.

– Det finns försäkring. Jag blir inte arg om någon rånar en bank, svarade han.

Vad som hänt senare i hans liv, åren före att han sköts ihjäl på frisersalongen, går att följa i olika rättsdokument. Parallellt med att vännerna åtalades för bränderna stod den unge mannen tillsammans med några andra ur gruppen åtalad för rån och grov misshandel.

I tingsrätten frikändes han men blev efter överklagan dömd av hovrätten till ett år och två månaders fängelse för rån. Det var i februari 2020.

När han avtjänat sitt straff var han enligt familjen annorlunda. En närstående berättade i polisförhör att han ville förändra sitt liv. Han hade lyckats få tillbaka sitt körkort och var på väg att läsa upp sina betyg på komvux.

– Han frågade om mitt plugg och jag förstod därför att han var intresserad av att ha en framtid. Han förstod att umgås med de här killarna och att få fängelsestraff inte var livet, sade den närstående i förhöret.

Synen på Frölunda hade också förändrats, enligt personen. Den unge mannen ville inte längre ses i området när han skulle träffa vänner och sade att det var ”för mycket huvudvärk” där.

En närstående begärde ut hans domar och fick på det sättet veta vad han hade gjort.

– Vi tjatade på honom. Jag visste vad han höll på med. Jag satte ihop pusselbitarna. Det var fel umgänge helt enkelt. De hade stor påverkan på honom, säger personen i polisförhör.

I juli 2021 sköts 22-åringen ihjäl i Högsbo. Polisen som såg övervakningsbilderna från frisersalongen beskrev det som en ”avrättning”.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

I förundersökningsprotokollet finns också uppgifter som tyder på att mannen hade bytt gäng. Veckorna innan mordet verkade han enligt familjen orolig. Han höll sig hemma för det mesta och gick bara ut korta stunder på kvällar och nätter.

Den 9 juli förra året bestämde han sig ändå för att åka till en frisersalong i Högsbo för att klippa sig. Det var då som två mörkklädda, maskerade män kom in och sköt honom. Poliser som fick ta del av övervakningsbilderna från salongen beskrev det de såg som en avrättning.

Motivet bakom mordet är oklart. Den 19-åring och 20-åring som åtalats för mord respektive medhjälp till mord kopplas till samma kriminella gruppering i Frölunda som den mördade mannen ska ha försökt lämna. Det tror åklagaren Maria Thorell kan ha varit avgörande.

– Det är den motivbilden vi har, att han straffas för att ha lämnat gruppen, har åklagaren sagt i en tidigare DN-intervju.

I förhören famlar familjen och vännerna efter svar.

– Jag misstänker alla. Jag litar inte på någon. Jag träffar inte folk, säger en närstående.

Rättegången mot de två åtalade männen inleddes på torsdagen. De båda misstänkta nekar till brott.

Läs mer:

Här festar den huvudmisstänkte på grekisk strand två veckor efter mordet

Förkolnad luvtröja binder 19-åring till skjutning på frisersalong

Ämnen i artikeln

Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt