Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 12:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/morgan-johansson-haller-presstraff-om-brottsatgarder-8-45/

SVERIGE

Regeringen föreslår satsningar på avhopparverksamhet

39:26. Justitieminister Morgan Johansson (S) håller pressträff om åtgärder mot den grova brottsligheten.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson presenterade vid en presskonferens på fredagsmorgonen nya åtgärder mot den grova brottsligheten. Bland annat tillsätts förre rikspolischefen Stefan Strömberg som samordnare för en satsning på avhopparverksamhet.

Morgan Johansson berättade om tre beslut som regeringen fattat på torsdagens möte:

● Att berätta om strategin bakom projektet ”Sluta skjut” i Malmö

● Att presentera ett nytt uppdrag om att utveckla avhopparverksamheten

Att lagförslaget om slopad straffreduktion för unga är färdigbehandlad i lagrådet och att propositionen nu läggs fram i riksdagen.

Läs mer: lagrådsremiss om slopad straffreduktion för unga.

Brå, polisen och kriminalvården får i uppdrag att sprida strategin bakom Sluta skjut till andra kommuner än Malmö.

För detta avsätts ytterligare medel, bland annat får Brottsförebyggande rådet ytterligare 10 miljoner 2022 och 12 miljoner 2023.

Enligt Morgan Johansson vill man framför allt komma i gång med modellen i Stockholmsområdet. Den går i korthet ut på att punktmarkera och öka trycket på de personer som är mest kriminellt aktiva.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Parallellt med projektet vill man satsa på avhopparverksamhet.

– Vi utser en nationell samordnare för detta, Stefan Strömberg, som varit rikspolischef och som med framgång drivit arbetet för snabbare lagföring, säger Morgan Johansson.

Sammanlagt avsätts 15 miljoner till avhopparverksamheten.

Det är polisen, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen som får uppdraget, som går ut på att ”förstärka och utveckla stödet till individer som vill lämna kriminella, våldsbejakande extremistiska och hedersrelaterade miljöer och som behöver hjälp för att genomföra detta”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Satsningarna är ett tillägg till budgetförslagen som redan presenterats, och där regeringen skjutit till ytterligare 2,5 miljarder kronor för rättsväsendet i budgeten för 2022.

– Alla de stora rättsvårdande myndigheterna får vad de äskat för 2022, det är inte så vanligt. De ska inte vara rädda för att anställa medarbetare som de behöver, säger Morgan Johansson.

Åtgärder mot gängkriminalitet som redan vidtagits är straffskärpningar mot grova vapenbrott, våldsbrott och mord samt utbyggd signalspaning och kameraövervakning.

Man anställer också fler poliser, målet är 10 000 nya anställda. Nu är det 7 000 fler enligt Morgan Johansson.

Sammanlagt har man ökat antalet utdömda fängelseår med 40 procent på senare år.

– Domstolarna dömer fler åtalade och man dömer dem hårdare säger Morgan Johansson.

Ämnen i artikeln

Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt