Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/morgan-johansson-och-mikael-damberg-haller-presstraff/

SVENSK POLITIK

Regeringen satsar 2,5 miljarder för att bekämpa brott

41:10. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg håller pressträff.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg presenterade på onsdagsmorgonen nyheter från höstbudgeten.

Regeringen tillför 2,5 miljarder för 2022 till rättsväsendet.

– Det handlar om två prioriteringar, gängkriminaliteten och mäns våld mot kvinnor, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Under onsdagen presenterade regeringen delar ur budgeten som rör rättsväsendet: bland annat polisen, åklagarmyndigheten och Kriminalvården.

Polisen tillförs 500 miljoner i år på grund av ett underskott på myndigheten, 500 miljoner 2022, och ytterligare 1,65 miljarder år 2023.

– Det är omfattande investeringar mot de kriminella gängen, säger inrikesminister Mikael Damberg, (S).

Bland annat ska pengarna gå till vad ministrarna kallar för ett ”teknikpaket” – som ska räcka till en fyrdubbling av antalet kameror och möjlig­göra ökad använd­ning av hemliga tvångs­medel.

– Inte minst hemlig dataavläsning för att komma åt krypterad information. Det är det som gör att vi kommer åt gängledarna i de kriminella nätverken, säger inrikesministern.

När bedömer du att antalet skjutningar kommer att minska?

– Jag kan inte sätta en tidsplan för det. Men vi kan se att polisens offensiva arbete redan ger resultat i form av att fler blir frihetsberövade och att fler gängmedlemmar sitter inlåsta. Jag är helt övertygad om att det försvagar gängmiljöerna i Sverige. Vi kommer att öka polisens närvaro, teknikpaketet kommer att göra skillnad och de skärpta straffen gör att gängmedlemmar kommer att sitta längre i fängelse, säger han.

Är du nöjd med polisens arbete?

– Jag är otrolig nöjd med att polisen växt enligt plan, de ligger till och med lite före. Polisen är mer offensiv. Men man kan inte förvänta sig att polisen kan vända en sådan här trend bara genom fler poliser och skärpta straff. Man måste också bryta nyrekryteringen. Då måste socialtjänsten och övriga samhället gripa in tidigare, hårdare och snabbare, säger Damberg.

Fram till den 31 augusti hade det enligt polisens statistik inträffat 220 skjutningar med 35 döda och 65 skadade. Under hela förra året inträffade 366 skjutningar, med 47 döda och 117 skadade.

Vad är det som gör att det fortfarande ser ut som det gör?

– Det här är ett problem som fått växa i decennier. Vi har haft fattiga bostadsområden i Sverige som fått leva ett parallellt liv där staten inte varit närvarande. De kriminella gängen har fått bre ut sig, bygga nätverk och bedriva öppen narkotikaförsäljning, säger Damberg.

Närmare en halv miljard kronor ska gå till kommunerna nästa år för LVU-placeringar för unga som en del av det förbyggande arbetet och för att bryta nyrekryteringen.

Också Nationellt forensiskt centrum får ett tillskott för att bli bättre och snabbare på att säkra bevis.

Ekobrottsmyndigheten tillförs 105 miljoner kronor, Åklagarmyndigheten 186 miljoner för nästa år och domstolarna 135 miljoner kronor nästa år. Kriminalvården får ett tillskott på 800 miljoner kronor, framför allt för att kunna bygga ut häktes- och fängelseplatser.

– Det är vad Kriminalvården har begärt av regeringen för att klara sitt uppdrag. Det är en stor expansion som ligger framför dem. I dag finns nästan 7 000 platser, de räknar med att kunna utvidga till 10 000 på sex, sju år, säger justitieminister Morgan Johansson.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell menar att pengarna till rättsväsendet är i underkant.

– Vi kommer att lägga betydligt mer till hela rättskedjan. Utan en riktad lönesatsning riskerar vi att hamna i en situation där många poliser till och med får sänkt lön. Det vore väldigt olyckligt och något vi aldrig kommer att medverka till, säger han.

Sverigedemokraterna vill se att regeringen skärper straffen ytterligare.

– Förslag om straffskärpningar mot gängen når inte ens upp till Danmarks nivåer trots att Sverige har betydligt allvarligare problem. Satsningar på rättsväsendet ligger inte i närheten av våra ambitionsnivåer och det är en röd tråd att regeringen satsar ofta men alldeles för lite utifrån Sveriges faktiska behov, säger Adam Marttinen, (SD).

Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson Linda Snecker saknar satsningar på att stoppa de pengaflöden som livnär de kriminella nätverken, framför allt genom narkotikaförsäljning.

– Tullen måste finnas på fler platser. Mer personal, fler kontor och mobila enheter som kan kontrollera fler möjliga vägar för smuggling. Tullen har kompetensen men behöver resurser, säger hon.

Läs mer:

Löfven: Moderaterna vill skapa misstro

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt