Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/motvind-i-gangutredningarna-i-goteborg-flera-misstankta-pa-fri-fot/

Sverige

Motvind i gängutredningarna i Göteborg – flera misstänkta på fri fot

Vid den här bensinstationen på Hisingen inträffade sent på natten den 12 augusti det mordförsök som blev startskottet till en uppblossad gängkonflikt i Göteborg.
Vid den här bensinstationen på Hisingen inträffade sent på natten den 12 augusti det mordförsök som blev startskottet till en uppblossad gängkonflikt i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Åtminstone tre utredningar pågår i svallvågorna av den gängkonflikt som under augusti månad blossade upp i Göteborg. Men polis och åklagare arbetar i motvind. I två av de tre fallen har de tvingats se misstänkta gärningsmän försättas på fri fot.

Den konflikt som hastigt eskalerade mellan kriminella grupper i Göteborg utspelade sig inför öppen ridå. I nordöstra Göteborg sågs plötslig maskerade unga män på gatorna och bilar stoppades och kontrollerades vid infarterna till förorter som Lövgärdet och Hammarkullen.

Läs mer: Plötsligt dök illegala vägpärrar upp i deras kvarter

På posthotellet i centrala Göteborg kulminerade konflikten när ett 40-tal företrädare för minst två kriminella nätverk träffades, enligt en källa inom polisen för att sluta fred genom att en större summa pengar bytte ägare.

Sedan dess har ett ömtåligt lugn rått i Göteborg och oroligheterna verkar ha stoppats utan att någon människa fått sätta livet till. Men det kunde ha sett annorlunda ut. Upprinnelsen till gängkonflikten var ett mordförsök vid en bensinstation på Hisingen där unga män sköt mot en person med kopplingar till det så kallade släktnätverket, en kriminell gruppering inom en en stor familj som enligt polisen har ett stort inflytande på lokalsamhället i nordöstra Göteborg.

Läs mer: Det svenska gängvåldet fortsätter att skörda liv

Händelsen inträffade den 12 augusti och svaret kom åtta dagar senare i form av ytterligare ett mordförsök, vid en tobaksbutik som ligger en knapp kilometer från bensinstationen. En källa till DN har tidigare uppgett att händelsen kan ses som en hämnd orkestrerad av det så kallade släktnätverket.

Enligt DN:s källor började gängkonflikten när några unga män nekades att köpa cigaretter vid den här bensinstationen på Hisingen och som hämnd återvände och avfyrade skott med ett skarpladdat vapen.
Enligt DN:s källor började gängkonflikten när några unga män nekades att köpa cigaretter vid den här bensinstationen på Hisingen och som hämnd återvände och avfyrade skott med ett skarpladdat vapen. Foto: Tomas Ohlsson

Två unga män, 17 respektive 18 år gamla, har mot sina nekanden häktats misstänkta för skjutningen på bensinstationen. Enligt DN:s uppgifter har de båda kopplingar till det kriminella nätverk från Hisingen som kallas för Backagänget. På fredagen förlängde Göteborgs tingsrätt häktningarna ytterligare två veckor.

De två männen har trots sin ringa ålder redan hunnit samla på sig flera domar, bland annat för stöld, narkotikabrott och våldsamt motstånd. Nu misstänks de för mordförsök.

Åklagaren Sara Toreskog, som är förundersökningsledare i ärendet, är fåordig om utredningen.

– Jag kommenterar inte några grupperingar eller motiv i dagsläget, säger hon.

Finns det anledning att tro att fler kan gripas i ärendet?

– Man kan inte utesluta det, men det finns inga andra misstänkta i nuläget.

Hon vill heller inte kommentera hur bevisningen mot de två ynglingarna ser ut, men konstaterar att tingsrätten delar hennes uppfattning om att de ska betraktas som på sannolika skäl misstänkta för brottet.

Efter skjutningen vid tobaksbutiken greps en 28-årig man som misstänkt för försök till mord, alternativt medhjälp till samma brott, men efter en häktningsförhandling försattes han på fri fot.

Åklagaren Thomas Willén argumenterade i rätten för att det fanns risk för att 28-åringen skulle påverka utredningen genom att undanröja bevis samt att det fanns en risk för att han skulle fortsätta att begå brott. 28-åringen nekar dock till att ha begått brotten han misstänks för och tingsrätten gick på försvarets linje.

– Jag begärde att han skulle häktas på sannolika skäl, men tingsrätten tyckte inte att det levde upp till häktningsskäl, säger Thomas Willén.

Är du besviken på att rätten släpper en person som kopplas till en pågående gängkonflikt?

– I det här fallet upplever jag inte att det handlar om det, utan här var det nog mer en fråga om hur man värderar bevisning.

Sedan en anställd vid Lövgärdesskolan förts bort anordnade rektorn Marika Andersson en manifestation mot gängvåldet i Göteborg.
Sedan en anställd vid Lövgärdesskolan förts bort anordnade rektorn Marika Andersson en manifestation mot gängvåldet i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Thomas Willén håller i utredningen av ytterligare ett ärende som kan kopplas till gängkonflikten i Göteborg. I samband med att ”vägspärrar” upprättades vid infarterna till bostadsområden i nordost larmade personal på Lövgärdesskolan polisen om att en beväpnad man hade setts vid skolan. I vad som förefaller vara en repressalie för larmet till polisen fördes en skolanställd bort och misshandlades.

Läs mer: Lärare och elever i Lövgärdet protesterar mot våldet

En 27-årig man greps och är nu misstänkt för människorov, grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak. DN har tidigare kunnat visa hur 27-åringen har en tydlig koppling till släktnätverket från Angered. Förra fredagen hävde dock åklagaren häktningen då misstankegraden mot mannen hade sjunkit.

”Eftersom det råder förundersökningssekretess och ärendet är av känslig karaktär har jag inga andra kommentarer att lämna kring omständigheterna i sak. Utredningsarbetet fortsätter dock med oförminskad styrka”, skriver Thomas Willén i ett mejl till DN.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt