Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-25 15:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/msb-chefen-om-resan-till-kanarieoarna-tyckte-den-var-nodvandig/

Sverige

MSB-chefen om resan till Kanarieöarna: Tyckte den var nödvändig

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson bekräftar nu att han besökt Kanarieöarna över jul.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson bekräftar nu att han besökt Kanarieöarna över jul. Foto: Mickan Palmqvist

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) generaldirektör Dan Eliasson flög till Kanarieöarna i jul, trots att Folkhälsomyndigheten avråder från icke nödvändiga resor. Han försvarar sitt beslut.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, säger han till Expressen.

Enligt källor till Expressen flög Dan Eliasson till Las Palmas den 19 december. Generaldirektören bekräftar nu att han har besökt Kanarieöarna över jul. Eliasson berättar att han bokade resan ungefär 10–14 dagar före avfärd.

– Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj.

Han säger också att han har varit ledig över julhelgerna och jobbat en del på distans.

På frågan om resan verkligen var nödvändig säger Eliasson till Expressen:

– Som jag sa, jag har firat jul med min familj. Min dotter vistas här och jobbar, och jag ville fira jul med familjen.

Eliasson hävdar att han har avstått från väldigt många resor under pandemin, men att han tyckte att den här var nödvändig. Han säger att han behövde vara tillsammans med sin familj över jul och nyårshelgerna.

På frågan om hans agerande riskerar att skicka dubbla signaler, svarar han:

– Jag tar det här på väldigt stort allvar. Det här är ju dessutom ett av de allra säkraste ställena i Europa. Och jag behöver vara tillsammans med min familj över jul och nyårshelgerna.

Det har cirkulerat uppgifter om att regeringen överväger att sparka Dan Eliasson från generaldirektörsposten, men enligt uppgifter till DN finns inga sådana planer.

I början av november sade Dan Eliasson till Dagens Nyheter att Sverige exponerades för viruset på ett helt annat sätt än Norge, eftersom vi hade ett annorlunda resemönster.

– Jag tror att alla länder överraskades av magnituden och konsekvenserna och ser inget land som kan peka finger åt något annat. Vi hade ett helt annorlunda resemönster än exempelvis Norge, och exponerades mot smittan på ett helt annat sätt.

Häromdagen uttalade sig statsminister Stefan Löfven om sin kritiserade julhandel. Löfven berättade att han hade handlat mat, reparerat en klocka, letat efter reservdelar till sin rakapparat, varit på Systembolaget och handlat en julklapp till sin fru Ulla.

”Jag förstår att folk har reagerat när de läser att jag har uträttat ärenden i december”, skrev han på Instagram.

I mellandagarna avslöjade SVT Nyheter Skåne att migrations- och justitieminister Morgan Johansson hade siktats i ett köpcentrum i Skåne, vilket statsministern kallade för ”oförsiktigt”.

Finansminister Magdalena Andersson har enligt Aftonbladet siktats vid en skiduthyrning i Sälen.

Läs mer:

Löfven i butik även dagen före julafton: ”Sökte reservdelar till rakapparat”

Stefan Löfven om julhandeln: ”Förstår att folk har reagerat”

Ämnen i artikeln

Dan Eliasson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt