Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/musslor-alger-och-ostron-sveriges-forsta-marina-kolonilotter-tar-form/

Jan Nilsson, Josefine Larsson och Anders Andersson – eldsjälarna bakom den nystartade havskolonilotten strax utanför Kiviks hamn.
SVERIGE

Musslor, alger och ostron – Sveriges första marina kolonilotter tar form

Föreställ dig att du har din egen odlingslott. Men i stället för morötter och ärtor planterar du sockertång och blåmusslor. Och pallkragarna är utbytta mot rep – som ligger ute till havs.

I Danmark är det redan verklighet för ett tusental havsbönder. Nu har den ”blå vågen” även nått Sverige.

– Framtidens mat kommer från havet, säger Maria Bodin, projektledare på institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 2 På det tjocka repet som lagts ut i vattnet är tanken att musslor ska få fäste. Enligt Josefine Larsson på Marint centrum är det dock mycket tveksamt om blåmusslor odlade i Hanöbukten är ätbara – på grund av smak, storlek och miljögifter.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 2 Maria Bodin på bryggan vid Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad i april. På repet syns resultatet av skotten som sattes under i fjol. Under vintern har sockertaren vuxit till sig rejält. ”Det är det som är lite intressant, att man sätter skotten på hösten och skördar på våren. Man vill att de ska växa till sig i kallt, närningsrikt, vatten och skörda i april innan det blir en påväxt av andra djur”.
Foto: Susanne Liljenström/Göteborgs universitet