Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/namndeman-utreds-av-goteborgs-tingsratt-foresprakade-sharialagar/

SVERIGE

Nämndeman utreds av Göteborgs tingsrätt – förespråkade sharialagar

En nämndeman vid Göteborgs tingsrätt utreds sedan det framkommit att han skrivit texter där han förespråkar sharialagar.
En nämndeman vid Göteborgs tingsrätt utreds sedan det framkommit att han skrivit texter där han förespråkar sharialagar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En nämndeman vid Göteborgs tingsrätt riskerar att entledigas sedan det framkommit att han skrivit flera texter där han förespråkar sharialagar.

Enligt sajten Doku, som avslöjat mannens samröre med Muslimska brödraskapet, ska denne ha gått emot övriga domare i flera mål som rör våldsutsatta kvinnor.

– Det är förtal och falska anklagelser, säger mannen till DN.

Nämndemannen är sedan 2019 verksam vid Göteborgs tingsrätt dit han nominerats av Vänsterpartiet. Doku, en politiskt obunden sajt som granskar våldsbejakande och radikal islamism, har i en utförlig artikel visat hur han på en rad hemsidor som tillhör islamska föreningar och moskéer har skrivit texter som uppmanar läsare att leva efter sharialagar.

Han ska bland annat ha skrivit att en man kan tillåtas att slå en ”upprorisk” hustru, försvarat polygami och hävdat att kvinnans viktigaste plats är i hemmet.

Göran Lundahl är lagman och chef för Göteborgs tingsrätt.
Göran Lundahl är lagman och chef för Göteborgs tingsrätt. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Sedan uppgifterna om nämndemannens syn på sharialagar nått tingsrätten har domstolens högste chef, lagmannen Göran Lundahl, beslutat att utreda mannens lämplighet som nämndeman.

– Jag har kallat nämndemannen till mig för att se vad han har att säga, säger han till DN.

– Formellt handlar det om en utredning om ett entledigande, fortsätter han.

Utredningen leds av Göran Lundahl själv. Han vill inte kommentera de texter som nämndemannen ska ha författat, men uttalar sig i generella termer om vad som skulle kunna motivera ett entledigande:

– Att man genom sina uttalande visar sig olämplig för uppgiften. Man får inte agera på ett sätt som skadar förtroendet för domstolen, säger han.

Kan man förespråka sharialagar och samtidigt vara nämndeman i en svensk tingsrätt?

– Jag vill inte föregripa utredningen, men påståendena är tillräckligt allvarliga för att jag har startat en utredning om entledigande.

Enligt Doku har nämndemannen dömt i flera mål som handlar om hot mot, eller olaga frihetsberövande och misshandel av kvinnor i nära relationer.

En av domarna gäller ett ärende där en kvinna blivit misshandlad av sin man och paret beskrivs som gifta enligt islamisk rätt. Den åtalade dömdes för två fall av misshandel samt olaga frihetsberövande. Nämndemannen var som ensam domare skiljaktig och ville att den åtalade endast skulle dömas för ringa misshandel.

Aje Carlbom, biträdande professor vid Malmö universitet, har granskat Muslimska brödraskapets verksamhet i Sverige på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han säger till Doku att nämndemannen har figurerat i bakgrunden av brödraskapets arbete under flera år och genom sina texter ”förklarat islam och skött det religiösa ideologiska arbetet”.

I en av sina texter skriver nämndemannen om våld inom familjen. Där står bland annat att ”i extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, och större skada, så som skilsmässa, därför är ett troligt alternativ, tillåter den mannen att ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet, inte orsaka någon fysisk skada på kroppen eller lämna någon form av märke. Detta gör det mer till en symbolisk åtgärd än ett straffande”.

Vänsterpartiet i Göteborg har inlett en utredning om nämndemannens medlemskap i partiet.

”Som feministiskt parti ser vi självklart allvarligt på det som framkommit i den artikel som publicerats. Som vi tidigare meddelat så utreder vi ärendet skyndsamt och har naturligtvis tagit kontakt med medlemmen i fråga för att få svar”, skriver distriktsordföranden Håkan Eriksson i ett sms till DN.

Han fortsätter:

”Under tiden har vi kommit överens om att personen inte kommer att representera oss. Han tar en paus från uppdraget under utredningen”.

Mannen vill inte bli intervjuad i telefon, men går med på att svara på DN:s frågor skriftligt. Så här beskriver han Dokus uppgifter:

– Det är förtal och falska anklagelser baserade på texter tagna ur sitt sammanhang och rena lögner. Det är anmärkningsvärt att andra medier okritiskt plockat upp den här historien från en öppet islamfientlig sida som Doku.

Han beskriver sig själv som författare och föreläsare inom kristendomen, hinduism och islam. Som författare skriver han om religionerna utifrån olika källor. När det gäller islam har han bland annat skrivit om de ämnen som Doku tar upp, som polygami, kvinnans roll i islam och sharia. Men han menar att journalisten har klippt och klistrat ur hans texter och påstått att det är hans personliga åsikter.

– Jag har aldrig försvarat polygami utan endast beskrivit vad som finns i islams källor. Polygami är inte tillåtet i Sverige och det är därför inte ens en fråga här. När det gäller kvinnans roll i islam står det väl beskrivet i ett häfte som jag har publicerat. Helt kort lyfter islam fram det viktiga i att ta hand om och uppfostra barn utan att det står i motsättning till kvinnans möjligheter att yrkesarbeta.

I ett annat häfte finns ett stycke om vad som menas med sharia.

– Det är en ren beskrivning av sharia enligt islams källor. Ingenstans har jag sagt eller skrivit ett enda ord om att sharia borde tillämpas i Sverige. I Sverige gäller självklart svensk lag.

Han tillbakavisar uppgifterna att han haft något med Muslimska brödraskapet att göra.

– Jag är inte heller med i någon församling, förening eller organisation utöver mitt politiska parti.

När det kommer till Vänsterpartiet kan han inte kommentera vad han fått för reaktioner där.

– Jag har träffat Vänsterpartiet, som har startat en utredning och jag kan därför inte kommentera det mer förrän utredningen är klar.

Samma sak gäller Göteborgs tingsrätt.

– När det gäller mitt uppdrag som nämndeman pågår det en utredning och jag kan därför inte kommentera detta förrän utredningen är klar.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Islam
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt