När dörrarna stängs – livet som hemlös svårare under pandemin
Samtidigt som samhället stängt sina dörrar har flera svenska kommuner dragit ned på antingen stöd, behandling eller akuta sovplatser till hemlösa under pandemin.
DN har under flera veckor följt bostadslösa mellan Stockholms centralstation, stans parker och i skogen.
Det här är berättelsen om Magnus, Marie-Louise och Aras.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 14Bredvid gropen där Magnus oftast sover finns det träd han ibland använder som utkiksplats. Härifrån syns förortsvillornas orangea takplattor. En natt sov han uppe i trädet – med benen fastspända för att inte falla av.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 14Magnus kramar sin vän Tony som är ute och säljer tidningen Situation Stockholm i Fruängens centrum. Tony berättar att folk på tunnelbanan brukar skrika efter honom att han är sjuk. ”Jag är inte sjuk, jag är hemlös”, svarar han då.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 14Magnus må vara hemlös – men han vill varken se ovårdad ut eller lukta illa, berättar han: ”Därför går jag och badar i Mälaren, byter underkläder, strumpor och rakar mig”.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 14Få hemlösa bryr sig om coronaviruset, enligt Magnus. ”Man trodde att vi skulle vara en riktigt utsatt grupp. Men så blev det inte. Av hundra gubbar är det bara jag som haft det”, säger han.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 14Hemlösa berättar för DN hur de sover på offentliga toaletter, i trapphus, i cykelgarage eller på olika bänkar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 14Aras brukade ha tre nära vänner. Alla tre fick avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Bara Aras stannade kvar i Sverige.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 14Pengarna Aras får ihop från pantburkarna används till mat och för att betala toalettbesöken på T-centralen. Till skillnad från vissa andra hemlösa vill han hålla sig långt borta från både droger och alkohol, säger han.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 14Aras värmer sig i en av Stockholms kyrkor. Här brukar han hjälpa till med städning eller med att dela ut kaffe till andra utan tak över huvudet.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 14DN:s kartläggning visar hur flera av de största kommunerna minskat på stöd och hjälp till hemlösa under pandemin.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 14Hemlösa kvinnor försöker hålla ihop. De ringer varandra när de är ute och går sent på natten – eller försöker röra sig i grupp, berättar Marie-Louise.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 14Ibland när Marie-Louise är ledsen kan hon minnas jobbiga saker hon sett från livet på gatan. Som när hon bevittnade en gruppvåldtäkt. Hon mår än i dag dåligt över att hon inte kunde hjälpa kvinnan som utsattes.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 14Flera hemlösa kvinnor DN pratar med bär på Naloxon – ett motgift mot vissa överdoser. En kvinna, som själv går omkring med dubbla förpackningar i handväskan, har själv sett en person dö i en överdos.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 14Marie-Louise berättar att hon blivit som en mamma för några andra hemlösa tjejer. ”Om någon är elak så finns jag där och vågar stå upp för dem. Jag är inte rädd för någon och har misshandlat karlar förut”, säger hon.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 14 av 14Under vintern blev en ung man och hans lilla bebis hemlösa och fick sova på centralstationen, enligt Marie-Louise. Hon och andra hemlösa gjorde allt för att hjälpa pappan och barnet. Bland annat stal Marie-Louise blöjor till bebisen, berättar hon. Efter några veckor ska situationen ha löst sig.
Foto: Lotta Härdelin
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.