Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 12:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nar-dorrarna-stangs-livet-som-hemlos-svarare-under-pandemin/

1 min 46 sek. DN har under flera veckor följt bostadslösa mellan Stockholms centralstation, stans parker och i skogen. Det här är berättelsen om dem.
SVERIGE

När dörrarna stängs – livet som hemlös svårare under pandemin

Samtidigt som samhället stängt sina dörrar har flera svenska kommuner dragit ned på antingen stöd, behandling eller akuta sovplatser till hemlösa under pandemin.

DN har under flera veckor följt bostadslösa mellan Stockholms centralstation, stans parker och i skogen.

Det här är berättelsen om Magnus, Marie-Louise och Aras.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 14 Bredvid gropen där Magnus oftast sover finns det träd han ibland använder som utkiksplats. Härifrån syns förortsvillornas orangea takplattor. En natt sov han uppe i trädet – med benen fastspända för att inte falla av.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 14 Magnus kramar sin vän Tony som är ute och säljer tidningen Situation Stockholm i Fruängens centrum. Tony berättar att folk på tunnelbanan brukar skrika efter honom att han är sjuk. ”Jag är inte sjuk, jag är hemlös”, svarar han då.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 14 Magnus må vara hemlös – men han vill varken se ovårdad ut eller lukta illa, berättar han: ”Därför går jag och badar i Mälaren, byter underkläder, strumpor och rakar mig”.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 14 Få hemlösa bryr sig om coronaviruset, enligt Magnus. ”Man trodde att vi skulle vara en riktigt utsatt grupp. Men så blev det inte. Av hundra gubbar är det bara jag som haft det”, säger han.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 14 Hemlösa berättar för DN hur de sover på offentliga toaletter, i trapphus, i cykelgarage eller på olika bänkar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 14 Aras brukade ha tre nära vänner. Alla tre fick avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Bara Aras stannade kvar i Sverige.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 14 Pengarna Aras får ihop från pantburkarna används till mat och för att betala toalettbesöken på T-centralen. Till skillnad från vissa andra hemlösa vill han hålla sig långt borta från både droger och alkohol, säger han.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 14 Aras värmer sig i en av Stockholms kyrkor. Här brukar han hjälpa till med städning eller med att dela ut kaffe till andra utan tak över huvudet.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 14 DN:s kartläggning visar hur flera av de största kommunerna minskat på stöd och hjälp till hemlösa under pandemin.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 14 Hemlösa kvinnor försöker hålla ihop. De ringer varandra när de är ute och går sent på natten – eller försöker röra sig i grupp, berättar Marie-Louise.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 14 Ibland när Marie-Louise är ledsen kan hon minnas jobbiga saker hon sett från livet på gatan. Som när hon bevittnade en gruppvåldtäkt. Hon mår än i dag dåligt över att hon inte kunde hjälpa kvinnan som utsattes.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 14 Flera hemlösa kvinnor DN pratar med bär på Naloxon – ett motgift mot vissa överdoser. En kvinna, som själv går omkring med dubbla förpackningar i handväskan, har själv sett en person dö i en överdos.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 14 Marie-Louise berättar att hon blivit som en mamma för några andra hemlösa tjejer. ”Om någon är elak så finns jag där och vågar stå upp för dem. Jag är inte rädd för någon och har misshandlat karlar förut”, säger hon.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 14 av 14 Under vintern blev en ung man och hans lilla bebis hemlösa och fick sova på centralstationen, enligt Marie-Louise. Hon och andra hemlösa gjorde allt för att hjälpa pappan och barnet. Bland annat stal Marie-Louise blöjor till bebisen, berättar hon. Efter några veckor ska situationen ha löst sig.
Foto: Lotta Härdelin