Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nazister-projicerade-budskap-pa-synagogan-i-malmo/

SVERIGE

Nazister projicerade budskap på synagogan i Malmö

På en av synagogans väggar projicerades ett nazistiskt budskap natten före den stora förintelsekonferensen.
På en av synagogans väggar projicerades ett nazistiskt budskap natten före den stora förintelsekonferensen. Foto: Johan Nilsson/TT

Natten före den stora förintelsekonferensen i Malmö projicerades nazistiska budskap på flera fasader i i staden. Texten gick bland annat att läsa på en av synagogans väggar.

– Men nuvarande lagstiftning är det inte brottsligt att förneka Förintelsen. Men platsen, budskapet och kontexten med den kommande konferensen, föranleder att en förundersökning om hets mot folkgrupp inleds, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Det är texten ”Förintelsen är en bluff” som projicerats på flera byggnader i Malmö under tisdagskvällen och natten mot onsdagen. Polisen fick in flera samtal om händelserna.

På onsdagseftermiddagen inleddes en förundersökning om hets mot folkgrupp.

– Det är djupt osmakligt och väldigt sårande för många människor, säger Nils Norling.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) säger sig ligga bakom dådet, något som utredarna på den regionala demokrati- och hatbrottsgruppen nu tittar på.

– Det är något vi tar med i förundersökningen, säger Nils Norling.

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt