Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 20:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nojesparken-high-chaparral-under-vatten-raddar-sa-mycket-vi-kan/

SVERIGE

Nöjesparken High Chaparral under vatten: ”Räddar så mycket vi kan”

35 sek. En kombination av regn och smältvatten gjort att vattenståndet stigit kraftigt kring Jönköping. Temaparken High Chaparral har drabbats hårt.

Stora delar av temaparken High Chaparral utanför Jönköping står under vatten. På sina håll är nivån över två meter, bedömer vd:n Mathias Bergendahl.

– Vi räddar så mycket vi kan. Men vattnet kommer ta sig in, det är bara att acceptera.

Sedan ett par dagar tillbaka har SMHI utfärdat röda varningar för översvämning i delar av Götaland. En kombination av regn och smältvatten gör att vattenståndet stigit kraftigt kring bland annat Jönköping.

Översvämning i västernparken High Chaparral.
Foto: High Chaparral.

Nu har västernparken High Chaparral drabbats. När DN når vd:n Mathias Bergendahl filmar han området med drönare för att dokumentera skadorna.

– Vattenmassorna har vällt in över parken. De flesta delarna är drabbade: campingen, äventyrsgolfbanan. Vi har en kyrka där vattnet har börjat ta sig in.

Arbetet pågår för fullt med att rädda det som är möjligt.

– Vi tömmer matställena och flyttar frysar. Sen har vi en hel del produkter i butikerna som vi försöker hålla torra. Redan förra veckan vallade vi upp elskåp.

På söndagen passerade vattennivåerna i parken toppnoteringen under översvämningen 2020, då High Chaparral drabbades hårt.

– Där jag står just nu är det 20 centimeter vatten, men borta vid höskullen är det snarare två meter. Kanske till och med tre. Det är värre i år.

Säsongen börjar inte förrän den 18 maj och trots läget är Mathias Bergendahl lättad över att det finns gott om tid att få i ordning parken.

– Vi kommer kunna öppna i tid. Vi har redan kontaktat en saneringsfirma och hantverkare, för vi kommer behöva ta in hjälp efter det här.

SMHI:s varningar för höga flöden och översvämningar i området ligger kvar fram till torsdagen.

Ämnen i artikeln

Jönköping
Sydsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt