Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nord-stream-sabotage-kan-ha-drabbat-torsken/

SVERIGE

Nord Stream-sabotage kan ha drabbat torsken

De torskar som provtagits närmast Nord Stream-utsläppen har högre förekomst av en viss förändring på gälarna, enligt SVA.
Foto: Danska försvaret

Metangas som läckte ut från de saboterade Nord Stream-ledningarna kan ha påverkat torsken. Det visar en analys från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

TT Text

I oktober arrangerade Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, en expedition till havsområdet strax nordost om Bornholm där läckorna på gasledningarna upptäcktes. Fiskprover samlades in och lämnades in till SVA för analys.

Fiskar som fångats i närheten av utsläppen har jämförts med fiskar som plockats upp utanför det påverkade området. Forskarna har bland annat frågat sig om fisken påverkats av metangasen som läckt ut ur ledningarna – och misstänker att så är fallet.

”De torskar som provtagits närmast utsläppen har högre förekomst av en viss förändring på gälarna. Liknande men mildare förändringar har påvisats vid experimentellt orsakad syrebrist”, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär på SVA i ett pressmeddelande.

Urvalet i analysen (totalt 29 fiskar) är enligt SVA för litet för en detaljerad analys, men avvikelserna kan enligt Axén bero på att metangas ersatt syre i vattnet.

”Annan orsak kan inte uteslutas, men potentiellt har de fiskbestånd som provtagits påverkats lindrigt till måttligt av utsläppen”, säger hon.

SVA kommer under våren att följa upp fynden genom att inkludera gälar i den ordinarie övervakningen av torskbeståndet.

Det var i slutet av september som fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön.

Stora mängder metan vällde ut ur de saboterade ledningarna, och kort efter att läckorna uppstod uppmättes halter uppemot tusen gånger högre än normalt.

Fyra månader senare har halterna sjunkit rejält. Enligt P4 Blekinge visade en analys från forskare vid Göteborgs universitet att halterna i början av januari var kring fem gånger över det normala i området kring läckorna.

Läs mer:

Åklagaren: Sprängämnen hittade vid Nord Stream-läckorna

Nya metanmätningar vid Nord Stream-läckorna

Pondus sista färd – här dör pojkdrömmen på båtskroten

Ämnen i artikeln

Nord Stream
Bornholm
Sydsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt