Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 18:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nu-erbjuds-pafyllnadsdos-for-alla-over-18-ar/

SVERIGE

Nu erbjuds påfyllnadsdos för alla över 18 år

Vaccination mot covid-19.
Foto: Johan Nilsson/TT

En påfyllnadsdos mot covid-19 rekommenderas från och med i dag till alla som är 65 år och äldre, samt till personer i riskgrupp.

Men även andra, som inte tillhör riskgrupp erbjuds höstdosen.

Omikronvarianten BA.5, som just nu är den dominerande varianten i Sverige och Europa, sprids snabbare än tidigare varianter och under vinter och hösten väntas smittspridningen av covid-19 öka.

Bägge scenarier i Folkhälsomyndighetens senaste rapport pekar på en ökning från augusti med en topp i september. Ökningen bedöms bli olika stor beroende på om de fysiska kontakterna ökar.

Myndigheten rekommenderar att personer över 65 år och äldre, samt de som löper större risk för allvarlig sjukdom, exempelvis gravida och personer med nedsatt immunförsvar, att vaccineras en fjärde gång för att minska risken för allvarlig sjukdom.

För personer mellan 18 och 64 år som inte tillhör någon riskgrupp finns ingen rekommendation, men en påfyllnadsdos erbjuds till den som vill.

– Det viktigaste är att personer som rekommenderas en påfyllnadsdos går och vaccinerar sig. Vi vet att de vacciner som finns i dag ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död för alla hittills kända varianter av viruset som orsakar covid-19, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell, i ett pressmeddelande.

På torsdagen väntas även EU:s läkemedelsverk EMA fatta beslut om huruvida ett nytt vaccin ska godkännas i unionen. De nya vaccinerna är utvecklade mot omikronvarianten och sägs ge ett bättre skydd, jämfört med de gamla. Den vetenskapliga kommittén inom EMA, CHMP, ger en rekommendation till Europakommissionen som sedan fattar det slutgiltiga beslutet.

Ett besked kan komma redan i kväll, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt