Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 18:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nu-ska-lararnas-sexualundervisning-bli-battre/

Sverige

Nu ska lärarnas sexualundervisning bli bättre

Senaste tiden har larm hörts om unga som skadas vid sex. En anledning som pekas ut är att unga får sin uppfattning om hur sex ska gå till från våldsporr – och inte från skolan.

I dag fattar regeringen beslut om att alla lärare, på lärarutbildningen, ska utbildas i sexualkunskap.

TT Text

Flera medier har på senare tid rapporterat om unga som skadas fysiskt och psykiskt under sex. Både Svenska Dagbladet och Aftonbladet har lyft fram vittnesmål från barnmorskan Katarina Svensson Flood om unga som ställer upp på ”hårt sex” för att de upplever att det förväntas av dem.

Svensson Flood lyfter fram bristfällig sexualundervisning som ett av huvudproblemen. Både hon och flera unga som tidningarna pratat med berättar att många unga lär sig om sex från porr.

– Internet gör allt så mycket mer tillgängligt och till stor del är det som förr var våldsporr, mainstream i dag. Gränserna flyttas fram, säger Svensson Flood till SvD.

Nu beslutar regeringen om att införa nya examensmål i lärarutbildningen för att alla lärare som examineras ska ha rätt kompetens att undervisa i ”sex och relationer”, som ämnet döps om till.

Förändringen börjar gälla från höstterminen 2021 och innefattar alla lärare, från förskoleklass och uppåt.

– Det är viktigt att unga får en samlad och riktig bild av sex och relationer. Jag vill att den kommer från skolan, inte från porren, och är jätteglad att vi nu fattar beslut, säger säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning till SvD.

Lisa Magnusson: Unga har inte fått lära sig det viktigaste med sex

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt