Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nu-skarps-regler-for-att-stanna-i-sverige/

SVERIGE

Nu skärps regler för att stanna i Sverige

Migrationsminister Morgan Johansson (S).
Migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Elin Åberg

Nu blir det svårare för invandrare att stanna i Sverige. När den nya, permanenta utlänningslagen träder i kraft skärps kraven – så att nya, permanenta uppehållstillstånd blir mer av ett undantag.

TT Text

Den nya utlänningslagen ersätter från och med i dag den tidigare lag som skärptes på tillfälliga vis till följd av flyktingkrisen 2015.

Utlänningar som vill ha uppehållstillstånd i Sverige kommer endast att kunna få ett tillfälligt sådant. För att få permanent rätt att stanna måste man ha haft uppehållstillstånd i minst tre års tid, kunna försörja sig själv och inte ha begått brott.

Undantaget är så kallade kvotflyktingar, som kan få permanent rätt att stanna när de kommer hit. Sverige tar emot 5 000 kvotflyktingar om året och de senaste åren har många kommit från krigshärjade Syrien.

Den nya lagen klubbades igenom i riksdagen för ungefär en månad sedan, då de tillfälliga skärpningarna var på väg att löpa ut.

Foto: Alexander Mahmoud

Regeringens ambition är att ”uppnå en långsiktigt hållbar migrationspolitik som är human, rättssäker och effektiv”. Migrationsminister Morgan Johansson (S) beskrev det som en stor framgång och gjorde gällande att Sverige skulle hamna i linje med många andra EU-länder.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade mot lagförslaget och kom med en rad motförslag som röstades ned.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för en minskad invandring, sade Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard i en flera timmar lång debatt som föregick omröstningen.

Hur länge de tillfälliga tillstånden kommer att gälla kommer att variera, enligt Migrationsverket. Huvudregeln är dock att de ska förlängas med två år i taget om och när de förlängs.

Anhöriga till personer som är svenska medborgare eller har svenskt uppehållstillstånd får inte automatiskt rätt att stanna. De får tillfälliga tillstånd, som hänger på att de har försörjning och drägligt boende.

Ett särskilt undantag kommer att kunna göras för personer som haft rätt att vistas i Sverige tillfälligt och fått en ”särskild anknytning” till landet. Om omständigheterna bedöms vara särskilt ömmande kan det vara grund för en förlängning.

LÄS MER:

Därför är det så svårt för EU att enas om migration

Ny migrationslag – men hur länge gäller den?

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt