Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 01:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nu-startar-dns-skaneredaktion-sa-foljer-du-bast-rapporteringen/

SVERIGE

DN startar Skåneredaktion – så följer du bäst rapporteringen

Nu kan du göra fler val om hur du vill ta del av förstasidan på dn.se
Nu kan du göra fler val om hur du vill ta del av förstasidan på dn.se

Nu är Dagens Nyheters nya redaktion i Malmö på plats, för att bättre bevaka Skåne och Öresundsregionen.

Lanseringen innebär en satsning på mer journalistik för alla Dagens Nyheters läsare – och nya användare har chansen att prova på DN.se gratis fram till 1 juni, genom att registrera sig på dn.se/gratis. Prenumerationen är tidsbegränsad och avslutas automatiskt.

DN Text

Dagens Nyheter ökar stadigt antalet prenumeranter och läsare. Under 2020 ökade antalet dagliga läsare med 10 procent, till ca 1,2 miljoner, enligt Orvesto Konsument. Efter att nya läsare under coronapandemin fått möjlighet att ta del av rapporteringen gratis ledde det till att många senare också tecknade en prenumeration. Antalet prenumeranter var i slutet av året det högsta sedan början av 00-talet.

Även ekonomiskt fortsatte den starka utvecklingen från de senaste åren under 2020. Resultatet slutade på 202 miljoner kronor, vilket var en förbättring med över 70 procent och ett av de bästa resultaten i tidningens historia.

Detta har gjort att tidningen fått möjligheter att satsa ytterligare på redaktionen. Det sker bland annat i form av en förstärkt bevakning av vetenskap, klimat och forskning  – och med en helt ny redaktion i Malmö.

Fyra nya reportrar och en fotograf finns nu på plats i redaktionslokalerna på Rådmansgatan i Malmö – i samma hus som Sydsvenskan, Kvällsposten, Nyhetsbyrån TT och Lokaltidningen. Sedan tidigare har DN två medarbetare på plats i staden.

DN:s redaktion i Malmö: Tove Hansson, Anders Hansson, Per Svensson, Hilda Ärlemyr, Nadia Jebril, Niklas Orrenius, Hanna Grosshög
DN:s redaktion i Malmö: Tove Hansson, Anders Hansson, Per Svensson, Hilda Ärlemyr, Nadia Jebril, Niklas Orrenius, Hanna Grosshög

– Skåne och Öresundsregionen är väldigt viktiga områden att bevaka, ur många perspektiv. Vi vet också att intresset för DN:s journalistik är stort: Skåne är vår tredje största region sett till antalet betalande läsare. Men vi har länge sett ett behov av att förstärka vår närvaro där, säger Dagens Nyheters redaktionelle utvecklingschef, Martin Jönsson, som projektlett satsningen.

Med start i dag finns ”Skåne” med som ett val i navigationen på sajten och i appen, jämte ”Sthlm” och ”Gbg”. På Skåne-sektionen samlas alla artiklar från regionen.

Det går också att välja vilken version av förstasidan man vill ha, i ”editionsväljaren”. Om du väljer ”Riks” får du alla de stora nyheterna från hela landet. Väljer du ”Skåne” får du riksutbudet kompletterat med ännu fler lokala nyheter från regionen. På motsvarande sätt kan du välja ”Göteborg” eller ”Stockholm”. Det finns alltid möjlighet att byta vilken version man vill ha, på toppen av sidan på sajten eller under fliken Konto i appen.

Från i dag går det också att prenumerera (gratis) på DN:s nyhetsbrev DN Skåne, som skickas ut varje onsdag. Det gör du här.

Här är de personer som nyanställts till redaktionen i Malmö:

Foto: DN

Hanna Grosshög, 41, frilans, sedan 2017 en del av DN:s riksnätverk av frilansmedarbetare, har bevakat Skåne och Danmark för DN:s räkning.

Foto: DN

Tove Hansson, 37, reporter, SVT Nyheter Skåne, tidigare bl a reporter/tf nyhetschef på Kvällsposten och reporter på Helsingborgs Dagblad. Nominerad till Guldspaden 2012 och 2019, senast för avslöjandet om att gängkriminella utnyttjat stödboende som betalts av Malmö stad.

Foto: DN

Nadia Jebril, 38, reporter och programledare, SR Malmöhus/P4, tidigare reporter på Sydsvenskan och programledare för en rad program på SVT , SR och UR, senast Karlavagnen i P4. Läs hennes premiärkrönika i DN här:

Foto: DN

Hilda Ärlemyr, 31, reporter, Kristianstadsbladet, tidigare bl a på SR Ekot och SR P1 Kultur samt frilans för Vi Läser. Nominerades 2019 till Wendelapriset för bästa socialreportage, för reportageserien Fallet Klara, om en familj som till sist tvingades kasta ut sitt eget barn från hemmet.

Anders Hansson, 49, fotograf. Har i många år arbetat för Dagens Nyheter och andra tidningar. Utsågs till Årets Fotograf av Pressfotografernas Klubb 2016 och vann både Årets reportage och Årets vardagslivsreportage 2021.

Sedan tidigare har DN två medarbetare på plats i Skåne: Niklas Orrenius och Per Svensson. Redaktionen kan nås på mejladressen skane@dn.se. Chef för redaktionen är Erik Ask, som också fortsätter som chef för DN Göteborg.

Vad är det för bevakning läsarna kommer att kunna ta del av?

– Fokus kommer att ligga på samma sak som för DN i stort, alltså fördjupande kvalitetsjournalistik. Ambitionen är att lyfta historier och händelser som kan intressera läsare i hela landet, men också att erbjuda läsarna i just Skåne en bättre lokal bevakning av det som händer i deras region, säger Erik Ask.

Här hittar du alla artiklar om Skåne.

Vill du prova på DN.se gratis fram till 1 juni? Gör det här. Prenumerationen är tidsbegränsad och avslutas automatiskt.

Ämnen i artikeln

Skåne
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt