Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ny-blockad-av-oljehamnen-klattrade-i-kranar/

Sverige

Sex gripna på Preem i Lysekil

Preem har ansökt om att få bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Regeringen har tagit över beslutsrätten i frågan, eftersom en utbyggnad bedöms kunna påverka möjligheterna att nå de nationella klimatmålen.
Preem har ansökt om att få bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Regeringen har tagit över beslutsrätten i frågan, eftersom en utbyggnad bedöms kunna påverka möjligheterna att nå de nationella klimatmålen. Foto: Tomas Ohlsson

Tre personer från Greenpeace kedjade fast sig i en kran på Preemraff i Lysekil på söndagsmorgonen. Dessa och ytterligare tre aktivister är anhållna misstänkta för brott mot skyddslagen.

– Sex personer tog sig in på oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil på söndagsmorgonen. Tre av de som befann sig inne på skyddsobjektet klättrade upp i en kran och kedjade fast sig där, säger Peter Adlersson polisens presstalesperson i Västra Götaland.

Polisens insatsstyrka, liksom Kustbevakningen, deltog i den särskilda händelsen och kunde till sist få ner personerna. Samtliga sex har gripits och förs till polisstationen i Lysekil, misstänkta för brott mot skyddslagen.

Miljöorganisationen Greenpeaces fartyg Rainbow Warrior ankrade sig i Brofjorden på torsdagen utanför Preemraff och blockerade infarten för bland annat oljetankern Grena Knutsen som nu kunnat passera. Dessförinnan hade Greenpeacefartyget lagt till vid Preems kaj, varför fartygets befälhavare anmäldes för egenmäktigt förfarande. På söndagseftermiddagen avbröt organisationen sin aktion och fartyget kommer att lämna området inom kort.

– Precis som i situationen med coronapandemin är det viktigt att lyssna på experterna för att värna liv och hälsa. Vi befinner oss i ett klimatnödläge – 500.000 personer evakueras i Oregon, det brinner runtom i världen. Vi vill att Stefan Löfven tar sitt ansvar och säger nej till ökade utsläpp på en miljon ton från Preemraff, sade Greenpeaces Sverigechef Isadora Wronski till DN på torsdagen.

Greenpeace skepp Rainbow Warrior.
Greenpeace skepp Rainbow Warrior. Foto: Privat

Greenpeace protesterar mot Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet. Mark- och miljööverdomstolen godkände utbyggnadsplanerna tidigare i somras och det gick vidare till att bli en regeringsfråga som ska avgöras under hösten.

Läs mer:

Greenpeace blockerar farled till Preems raffinaderi

Greenpeace kvar utanför Preemraff

Polis medlar mellan Greenpeace och Preem i Lysekil

Ämnen i artikeln

Västsverige
Lysekil
Preem
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt