Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ny-miljodom-ger-allmanheten-ratt-att-overklaga-avverkning/

Sverige

Ny miljödom ger allmänheten rätt att överklaga avverkning

Stor-Mullberget i Härjedalens kommun där ägaren SCA vill avverka men där tjäder och andra fridlysta arter som knärot hittats.
Stor-Mullberget i Härjedalens kommun där ägaren SCA vill avverka men där tjäder och andra fridlysta arter som knärot hittats. Foto: Skydda Skogen

Skogsstyrelsen sade inte nej – men det gjorde föreningen Skydda skogen.
Mark- och miljödomstolen tvingar nu skogsbolaget SCA att pausa avverkningar i en dom som ger allmänheten större makt i skogsbruket.

– Här införs en ny rättsordning som vi inte vet vart den tar vägen, säger SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt.

Skogsbolaget Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA, och ett antal andra skogsägare tvingas ställa in planerade avverkningar av åtta skogar i Jämtland och Härjedalen.

SCA anmälde fyra planerade avverkningar till Skogsstyrelsen under våren och hösten i fjol. Efter en anmälan är det fritt fram att avverka om tillsynsmyndigheten inte meddelat annat inom sex veckor.

Föreningen Skydda skogen som inventerat områdena fann fridlysta och rödlistade arter som tretåig hackspett, tjäder, dofttickor, knärot, brudsporre och spindelblomster, och meddelade Skogsstyrelsen om detta vid flera tillfällen innan tidsfristen löpte ut, utan att få gehör. Därför valde föreningen att ta saken till domstol.

Nu har mark- och miljödomstolen i Östersund beslutat att avverkningsplanerna inte får genomföras förrän Skogsstyrelsen återupptagit och granskat ärendena.

Lina Burnelius, föreningen Skydda skogen.
Lina Burnelius, föreningen Skydda skogen. Foto: Anette Nantell

– Det är välkommet, väntat och i linje med gällande miljölagstiftning, det är det enda rimliga domslutet då det bör vara olagligt för SCA att avverka skogar likt dessa från första början, säger Lina Burnelius, projektledare och internationell koordinator för Skydda Skogen.

DN har tidigare avslöjat hur allt färre tillsynsbesök till planerade avverkningar görs av Skogsstyrelsen, och berättat att myndigheten brustit i sina rutiner då Sveaskog fick klartecken att avverka där den hotade lavskrikan hade revir. Helena Eriksson, distriktschef vid Skogsstyrelsen i norra Jämtland uppger till DN att myndigheten även i detta fall brustit i sina rutiner.

– Vi har missat en del i vår rutin gällande artskyddet och har nu begärt återremittering av ärendena för fortsatt handläggning.

Fallet är principiellt intressant – allmänhetens rätt till att överpröva myndigheters miljöbeslut har inte prövats i sammanhanget. Domstolen hänvisar till Århuskonventionen, den internationella konventionen som knyter ihop miljöfrågor med mänskliga rättigheter, som Sverige anslutit sig till. Konventionen säger att allmänheten har rätt till miljöinformation och till rättslig prövning av fall där miljöförstöring riskeras. Rätten slår fast att Skogsstyrelsen underlåtelse att fatta beslut om försiktighetsmått kan överklagas av en intresseorganisation.

”Skogsstyrelsen har, såvitt framkommit, inte gjort några överväganden av vilka eventuella skador avverkningen kan medföra i respektive område och inte heller vilken intresseavvägning som gjorts. Trots de av Skydda Skogen påtalade värdena har inga försiktighetsmått föreskrivits”.

- Domen visar att Skogsstyrelsens beslut att inte vidta några åtgärder är ett överklagbart beslut. På det hela taget tydliggörs det nu att det finns många verktyg tillgängliga för oss som vill att Sverige ska börja bedriva skogsbruk i linje med artskyddsförordningen och miljöbalken, säger Lina Burnelius.

SCA är certifierat av FSC – som delar ut det högst ansedda certifikatet inom skogsindustrin, som ska gå i god för att skyddsvärd skog inte avverkas. DN har tidigare beskrivit hur flera skogsbolag brutit mot FSC-reglerna men behållit sina certifikat. Skydda skogen har även anmält avverkningsplanerna till FSC.

Björn Lyngfelt, SCA:s informationsdirektör.
Björn Lyngfelt, SCA:s informationsdirektör. Foto: Per-Anders Sjöquist/ SCA.

SCA:s informationsdirektör Björn Lyngfelt uppger till DN att det inte är ovanligt att organisationer som Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen begär ut avverkningsanmälningar, gör egna inventeringar och kommer till bolaget med upplysningar intressanta fynd.

– Om det görs stoppar vi planerna och genomför egna inventeringar. Det kan leda till justeringar eller att vi undantar området helt från avverkning, säger han och fortsätter:

– Det som sker den här gången är att Skydda skogen egentligen inte klagat på oss utan på Skogsstyrelsen, om att de inte tagit något myndighetsbeslut. Domstolen anser att Skogsstyrelsen gjort fel. Här införs en ny rättsordning som vi inte vet vart den tar vägen.

SCA väljer att överklaga domen.

– Vi överklagar för att se hur rättsordningen ser ut: Har miljöorganisationer rätt att överklaga en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen? Vem ska ta vid då? Det skiljer sig ganska radikalt från hur frågor om naturvården hanterats tidigare, säger Björn Lyngfelt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt