Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ny-pandemilag-ger-regeringen-ratt-att-stanga-kopcentrum/

Svensk politik

Ny pandemilag ger regeringen rätt att stänga köpcentrum

Socialminister Lena Hallengren (S)
Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksdagen har godkänt den nya pandemilagen som ger regeringen rätt att stänga köpcentrum, gym och begränsa kollektivtrafik. Lagen börjar gälla redan på söndag.

– Vi behöver ytterligare verktyg, säger socialminister Lena Hallengren.

Efter en debatt på fredagsförmiddagen beslutade riksdagen att godkänna förslaget till en ny pandemilag. Lagen ger regeringen utökade möjligheter att begränsa eller stänga en rad verksamheter som gym, köpcentrum, kollektivtrafik och festarrangemang. Den ger även möjlighet att begränsa antalet besökare i parker, på stränder och på campingplatser.

Enligt socialminister Lena Hallengren är smittläget i Sverige fortsatt allvarligt och det gör att det finns ett behov av ökat handlingsutrymme för regeringen. Hon framhåller att regeringen kommer att använda sig av den nya lagen i närtid.

– Vi har tidigare nämnt handelsplatser, idrottsanläggningar och kommersiell uthyrning av privata festlokaler. Man kan väl säga att det ligger ganska nära till hands, säger Lena Hallengren.

Oppositionspartierna ställer sig bakom den nya lagen men är kritiska till att den inte innehåller några skrivningar om ersättning till verksamheter som drabbas. En majoritet i riksdagens socialutskott enades tidigare i veckan om ett tillkännagivande som uppmanar regeringen att återkomma i frågan.

– Den här lagen är nödvändig utifrån situationen. Men det duger inte att regeringen inte ens i dag kan ge besked om de ekonomiska ersättningarna, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Lena Hallengren anser att oppositionen slår in öppna dörrar och framhåller att regeringen kommer att ge stöd till de verksamheter som eventuellt tvingas stänga.

– Men vi kan inte säga exakt hur mycket och hur stödet kommer att se ut. Vi delar inte uppfattningen att man kan skriva in stödet i lagen, säger hon.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt