Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ny-satsning-pa-vindkraft-till-havs-ska-ge-mer-el/

SVENSK POLITIK

Ny satsning på vindkraft till havs ska ge mer el

Per Bolund (MP) och Anders Ygeman (S).
Per Bolund (MP) och Anders Ygeman (S). Foto: Robin Ek/TT

Regeringen ska göra det billigare att bygga ut havsbaserad vindkraft. Satsningen ska öka tillgången till el i södra Sverige.

Regeringen satsar på att underlätta utbyggnaden av vindkraft till havs. Det ska framför allt öka produktionen av el i södra Sverige, berättade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på en pressträff på torsdagen.

– Det har en fantastisk potential, säger Per Bolund.

Han påpekar att svensk vindkraft ökar, och i dag står för 17 procent av svensk elproduktion.

– Det sker enorma investeringar i vindkraft i Sverige just nu, och de sker helt utan subventioner, säger han.

Regeringen ska fatta beslut om att ge Svenska kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet i svenskt sjöterritorium – vilket ska minska kostnaderna för att ansluta anläggningar för elproduktion i havet. Det ska också skapa jämnare förutsättningar mellan vindkraft på land och till havs.

Projektörer ska sedan stå för kostnaden från det havsområde dit Svenska kraftnät byggt ut nätet till sina elproduktionsanläggningar, uppger Per Bolund.

Ministrarna framhåller att Sverige är en nettoexportör av el, men att det finns ett underskott på effekt i de södra delarna av landet.

– Här kommer havsvinden att spela en viktig roll, säger Anders Ygeman.

Enligt Ygeman har havsbaserad vindkraft flera ”avgörande fördelar”, som att fullasttimmarna är fler till havs än på land.

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt