Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-12 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ny-teknik-kan-losa-andreexpeditionens-gata-vi-kan-skriva-om-historien/

SVERIGE

Ny teknik kan lösa Andréexpeditionens gåta: ”Vi kan skriva om historien”

För första gången får forskaren Bea Uusma studera de sköra dagboksanteckningar som SA Andrée skrev innan han dog på Vitön. Hon kan allt som är känt om dagboken utantill, men har aldrig tidigare sett dessa ark. De är mycket ömtåliga och får inte vidröras.  ”Jag vågade inte andas, den är så trasig och så liten. Jag kände en sådan otrolig respekt”, säger hon.
För första gången får forskaren Bea Uusma studera de sköra dagboksanteckningar som SA Andrée skrev innan han dog på Vitön. Hon kan allt som är känt om dagboken utantill, men har aldrig tidigare sett dessa ark. De är mycket ömtåliga och får inte vidröras. ”Jag vågade inte andas, den är så trasig och så liten. Jag kände en sådan otrolig respekt”, säger hon. Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Ny teknik kan ge svaret på vad som egentligen hände Andréexpeditionen. För första gången på nästan nittio år undersöks nu polarfararen Andrées sista dagbok, och kanske finns där svaret på gåtan som gäckat världen sedan 1897: hur dog expeditionsmedlemmarna?

– Redan nu, efter några dagar, inser jag att vi kan komma att skriva om historien, säger forskaren Bea Uusma.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in