Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ny-teknik-kan-losa-andreexpeditionens-gata-vi-kan-skriva-om-historien/

SVERIGE

Ny teknik kan lösa Andréexpeditionens gåta: ”Vi kan skriva om historien”

För första gången får forskaren Bea Uusma studera de sköra dagboksanteckningar som SA Andrée skrev innan han dog på Vitön. Hon kan allt som är känt om dagboken utantill, men har aldrig tidigare sett dessa ark. De är mycket ömtåliga och får inte vidröras. ”Jag vågade inte andas, den är så trasig och så liten. Jag kände en sådan otrolig respekt”, säger hon.
Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Ny teknik kan ge svaret på vad som egentligen hände Andréexpeditionen. För första gången på nästan nittio år undersöks nu polarfararen Andrées sista dagbok, och kanske finns där svaret på gåtan som gäckat världen sedan 1897: hur dog expeditionsmedlemmarna?

– Redan nu, efter några dagar, inser jag att vi kan komma att skriva om historien, säger forskaren Bea Uusma.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.