Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ny-vadervarning-i-natt-smhi-skyfallsliknande-regn/

SVERIGE

Ny vädervarning i natt – SMHI: ”Skyfallsliknande regn”

Bild 1 av 2 Människor hukar under paraplyer i ett regnigt Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bild 2 av 2 Regn i Göteborg.
Foto: Lars Näslund

Efter skyfallet som drabbade Västsverige på torsdagskvällen kommer nu nya varningar från SMHI i västra Svealand och södra Norrland.

– Det kan bli stora regnmängder på kort tid som lokalt kan orsaka översvämningar, säger Kristin Hallberg, vakthavande meteorolog på SMHI.

Under fredagskvällen och natten mot lördagen träder SMHI:s översvämningsvarning i kraft i västra Svealand och södra Norrland, då ett regnoväder drar in över landet.

– Under kvällen bildas kraftiga regnskurar som lokalt väntas ge stora regnmängder på kort tid. Regnet är kopplat till en front som rör sig åt nordost under natten och det är svårbedömt var de kraftigaste skurarna kommer att falla, säger Kristin Hallberg.

SMHI:s varning är på gul nivå, vilket innebär att trafiken kan gå långsammare på grund av översvämmade vägar i de drabbade länen och att källare, dagvattensystem och viadukter översvämmas.

På torsdagen orsakade ett regnoväder stora översvämningar i Västsverige, medan de kraftiga vindarna rev taken av flera hus i exempelvis Skaraborg och fällde flera träd. I Göteborg påverkades spårvagnstrafiken och träd föll över vägar och byggnader.

Avslitna ledningar ledde till kraftiga förseningar i tågtrafiken och det förväntas inte vara åtgärdat förrän tisdag nästa vecka. Vindarna på fredagskvällen förväntas bli starka, men inte tillräckligt starka för att SMHI ska utfärda stormvarning.

– På torsdagen handlade det främst om åskskurar med kraftiga vindbyar. Det kan bli åska och hårda vindbyar i samband med det kommande regnet också, men natten mellan fredag och lördag är det främst regnet som kommer skapa problem, berättar Kristin Hallberg.

Ämnen i artikeln

SMHI
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt