Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nya-covidvarianten-snart-dominerande-i-europa/

SVERIGE

Nya covidvarianten snart dominerande i Europa

Kinesiska nyårsresenärer kan sprida öka smittspriddning.
Foto: Ahn Young-joon/AP

Den nya coronavarianten kan det bli den dominerande i Europa, inom några månader, enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Enligt WHO sprids den snabbare än tidigare varianter, men det finns inga bevis för att den orsakar allvarlig sjukdom.

Undervarianten XBB.1.5 upptäcktes i oktober förra året och har bekräftats i minst 29 länder, troligtvis finns den i fler.

I Sverige har ett fåtal fall upptäckts, men störst spridning har den fått i USA, där det tros vara dominerande inom kort.

Den nya varianten sprider sig tolv procent snabbare än tidigare varianter. Det finns dock ingenting som tyder på att XBB.1.5 orsakar allvarlig sjukdom. Enligt ECDC:s riskanalys som publicerades på fredagen bedöms risken som låg för den allmänna befolkningen. För utsatta grupper, som äldre och ovaccinerade, är risken måttlig till hög.

På fredagen kom de första uppgifterna om att virologer i Kina har upptäckt infektioner av den nya virusvarianten, enligt Reuters. Detta sammanfaller med att landet just nu är på väg in i årets mest intensiva resperioder inför det kinesiska nyåret som inleds den 21 januari. Med minst tre miljarder väntade resor oroas nu många för att covid-19 ska spridas till äldre och sköra på landsbygden.

Risken för att smittan sprids på tåg och flygplan anses hög. Redan nu rapporteras ett ökat tryck på sjukvården, begravningsbyråer och krematorier.

Enligt kinesiska virologer som Reuters pratat med väntas den pågående smittpridningstoppen att pågå i ytterligare två till tre månader.

I Sverige kommer Folkhälsomyndigheten tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan att under januari analysera avloppsvattnet från Arlanda för att få bättre koll på spridningen av covid.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt