Sex nya fall av den brittiska virusvarianten, som tros vara mer smittsam än andra varianter av covid-19, har hittats i Sverige sedan den 30 november. Det innebär att det totala antalet fall i Sverige nu är elva.
Även ett fall av den mutation som hittats i Sydafrika har bekräftats i Sverige, och Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla inresande från Sydafrika, likt resenärer från Storbritannien att isolera sig i sju dagar och testa sig den första och femte dagen från att de kom till Sverige.
Alla fall av mutationerna som hittats i Sverige har koppling till resor och ännu har man inte hittat någon som fört smittan vidare inom Sveriges gränser.
– Man kan nog dra slutsatsen att det här viruset, likt det tidigare, inte smittar alls i många fall. Det finns en hel del studier som talar för att uppemot 80 procent av de som blir smittade av covid-19 inte smittar vidare, men att de här 20 procenten smittar väldigt mycket. Så det troliga är att det inte är någon smittspridning med många fall, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
Efter preliminära undersökningar har brittiska myndigheter meddelat att mutationen som upptäckts i landet kan vara upp till 70 procent mer smittsam än andra covid-19 varianter. Men resultaten är långt ifrån säkra.
Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Svenska sällskapet för virologi, sade i slutet av december till DN att man inte vet om de brittiska (N501Y) och de sydafrikanska varianterna är mera smittsamma än ursprungsviruset.
I Danmark, som hittade flera fall av det brittiska viruset innan det hade bekräftats i Sverige, meddelades på lördagen att 86 nya fall av varianten upptäckts. Innan jul införde regeringen ett inreseförbud från Danmark och Storbritannien.
Känner du dig trygg med att det system som vi satt upp för att hitta fall av de nya mutationerna fungerar?
– Det verkar så så här långt, vi får se hur länge det håller för det här är ju uppenbarligen ett virus som är väldigt svårt att stoppa.
I våras, när covid-19 började spridas i Sverige pekade Folkhälsomyndigheten ut särskilda riskområden och införde särskilda restriktioner för inresande som befunnit sig där. I efterhand visade det sig dock att spridningen i Europa var utbredd på långt fler platser än vad de europeiska myndigheterna trott och viruset tros ha kommit in i Sverige från flera håll.
Med tanke på hur det har visat sig att det gick till i våras, varför inte ha karantänskrav för alla inresande?
– Det blir en väldigt stor grupp människor som ständigt ska vara i karantän och provta sig och det kommer att ta väldigt mycket resurser både från samhället och från vården att kontrollera så många, säger Anders Tegnell och fortsätter:
– Jag tror också att skillnaden emot i våras är att väldigt många länder nu har en väldigt bra kontroll. I våras såg många länder inte att de hade en omfattande spridning, men nu testar de flesta väldigt mycket och håller koll.