Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nya-fall-av-mutationer-i-sverige-karantan-for-inresande-fran-sydafrika/

Sverige

Nya fall av mutationer i Sverige – karantän för inresande från Sydafrika

Statsepidemiolog Anders Tegnell på lördagen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell på lördagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Totalt har elva fall av den brittiska mutationen av covid-19 hittats i Sverige, samt ett fall av en virusmutation från Sydafrika. Alla har koppling till resande och hittills har inget fall hittats där en person fört smittan vidare i Sverige.

– Man kan nog dra slutsatsen att det här viruset, likt det tidigare, inte smittar alls i många fall, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sex nya fall av den brittiska virusvarianten, som tros vara mer smittsam än andra varianter av covid-19, har hittats i Sverige sedan den 30 november. Det innebär att det totala antalet fall i Sverige nu är elva.

Även ett fall av den mutation som hittats i Sydafrika har bekräftats i Sverige, och Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla inresande från Sydafrika, likt resenärer från Storbritannien att isolera sig i sju dagar och testa sig den första och femte dagen från att de kom till Sverige.

Alla fall av mutationerna som hittats i Sverige har koppling till resor och ännu har man inte hittat någon som fört smittan vidare inom Sveriges gränser.

– Man kan nog dra slutsatsen att det här viruset, likt det tidigare, inte smittar alls i många fall. Det finns en hel del studier som talar för att uppemot 80 procent av de som blir smittade av covid-19 inte smittar vidare, men att de här 20 procenten smittar väldigt mycket. Så det troliga är att det inte är någon smittspridning med många fall, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Efter preliminära undersökningar har brittiska myndigheter meddelat att mutationen som upptäckts i landet kan vara upp till 70 procent mer smittsam än andra covid-19 varianter. Men resultaten är långt ifrån säkra.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Svenska sällskapet för virologi, sade i slutet av december till DN att man inte vet om de brittiska (N501Y) och de sydafrikanska varianterna är mera smittsamma än ursprungsviruset.

I Danmark, som hittade flera fall av det brittiska viruset innan det hade bekräftats i Sverige, meddelades på lördagen att 86 nya fall av varianten upptäckts. Innan jul införde regeringen ett inreseförbud från Danmark och Storbritannien.

Känner du dig trygg med att det system som vi satt upp för att hitta fall av de nya mutationerna fungerar?

– Det verkar så så här långt, vi får se hur länge det håller för det här är ju uppenbarligen ett virus som är väldigt svårt att stoppa.

I våras, när covid-19 började spridas i Sverige pekade Folkhälsomyndigheten ut särskilda riskområden och införde särskilda restriktioner för inresande som befunnit sig där. I efterhand visade det sig dock att spridningen i Europa var utbredd på långt fler platser än vad de europeiska myndigheterna trott och viruset tros ha kommit in i Sverige från flera håll.

Med tanke på hur det har visat sig att det gick till i våras, varför inte ha karantänskrav för alla inresande?

– Det blir en väldigt stor grupp människor som ständigt ska vara i karantän och provta sig och det kommer att ta väldigt mycket resurser både från samhället och från vården att kontrollera så många, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Jag tror också att skillnaden emot i våras är att väldigt många länder nu har en väldigt bra kontroll. I våras såg många länder inte att de hade en omfattande spridning, men nu testar de flesta väldigt mycket och håller koll.

Ämnen i artikeln

Sydafrika
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt