Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/nya-invasiva-arter-pa-eu-lista/

SVERIGE

Nya invasiva arter på EU-lista

Kalifornisk kungssnok.
Kalifornisk kungssnok. Foto: Polisen

Har du syrenslide eller japansk träddödare i din trädgård – då bör du se upp. Växterna kan tränga undan annan växtlighet och hamnar nu på EU:s lista över invasiva arter.

TT Text

Den 2 augusti läggs 22 nya arter till EU:s lista över invasiva främmande arter. Arterna anses vara så pass skadliga att det motiverar ett förbud i alla medlemsländer. Bland arterna finns främst elva som vi i Sverige bör vara uppmärksamma på, enligt Naturvårdsverket.

Bland växtarterna finns syrenslide och japansk träddödare som redan förekommer som trädgårdsväxter i Sverige. Växterna har sitt ursprung i Asien och kan tränga undan inhemska arter. Om klimatet blir varmare riskerar de att orsaka ännu större problem.

När det gäller djur är det främst fyra myrarter, en ormart och en groda som vi bör se upp för. Snoken Lampropeltis getula, som hålls som husdjur i Sverige, orsakar stora problem i södra Europa genom att sprida sjukdomar och äta småfåglar och groddjur.

Afrikansk klogroda används som försöksdjur i Sverige. Från 2024, då förbudet träder i kraft, måste man söka tillstånd för forskning med grodan.

Även fyra myrsorter läggs till listan över invasiva arter. De orsakar skada på den biologiska mångfalden genom att konkurrera ut andra myrarter.

– Det är myror som på engelska brukar kallas fire ants, säger Johan Linnander på Naturvårdsverket till Ekot i Sveriges Radio.

– De orsakar problem genom att de i huvudsak biter både människor och djur, och är allmänt otrevliga.

Enligt Naturvårdsverket kan vi förhindra att dessa myror kommer hit genom att övervaka import av varor och andra handelsvägar.

Även i vattnet finns det arter som nu läggs till EU:s lista, bland annat musselblomman som är en populär akvarie- och dammväxt.

Arter som klassas som invasiva har kommit hit från andra delar av världen där de ofta har naturliga fiender, till exempel djur som äter dem. Men när de hamnar på andra platser där dessa saknas, kan de lätt ta över och blir ett hot mot den biologiska mångfalden.

Läs mer:

Invasiv ros oroar biologer – markägare vill behålla växten

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt